Wereld zet moedige stappen vooruit in de bescherming van wilde fauna

Wereld zet moedige stappen vooruit in de bescherming van wilde fauna

Brussel, 5 oktober 2016 – De 17e Conferentie van CITES (Conventie over de internationale handel in bedreigde soorten van wilde fauna en flora) eindigde gisterenavond in Johannesburg. Terwijl de niet-duurzame en illegale handel de wilde fauna in de wereld in een crisis stort, hebben een record aantal regeringen zich geschaard achter een serie van moeilijke beslissingen die een grotere bescherming moeten brengen voor een hele reeks aan bedreigde soorten. Die moeten de broodnodige maatregelen ondersteunen die nodig zijn om de exploderende stroperij een halt toe te roepen.

 

Meer dan 180 landen, een record, stemden gisteren onder meer om het internationale verbod op handel in ivoor en neushoorn te behouden, en om een verbod in te stellen op de handel in schubdieren (pangolin) en de Afrikaanse Grijze Papegaai. Ze waren samen gekomen op de grootste bijeenkomst ooit – de 17e Conferentie van de CITES (Conventie over de internationale handel in bedreigde soorten van wilde fauna en flora) in Johannesburg, Zuid-Afrika. De conferentie legde ook strikte regels op voor de handel in zijdehaai, Voshaai, adelaarsrog en rozenhout.

De landen zijn ook akkoord gegaan om sterke maatregelen te nemen die een mondiaal antwoord moeten bieden op de onhoudbare toename van de illegale handel in wilde dieren wereldwijd. CITES heeft daarom met name Vietnam en Mozambique opgeroepen om zo snel mogelijk doortastende maatregelen te nemen tegen de illegale handel in neushoorn. Verder hebben ze ook opgeroepen om de binnenlandse ivoormarkten te sluiten die de illegale handel aanvuren, en hun steun bevestigd voor de Nationale Actieplannen voor Ivoor (NIAP). Deze plannen identificeerde de landen met de grootste mazen in het net. Ze zijn het voornaamste instrument in de strijd tegen de ivoorhandel.

De landen hebben ook traceerbaarheid mechanismen ingesteld om een duurzamere vangst van haaien en roggen te stimuleren en ook om het kweken van wilde dieren in gevangenschap, zoals tijgers, beter te reglementeren en op te volgen.

Voor de eerste keer discussieerde CITES officieel en nam resoluties aan over de transversale problematiek van de illegale handel in wilde dieren, namelijk de corruptie en het aanpakken van consumptie.

“Met een groot deel van de wilde fauna die bedreigd wordt door stroperij en niet-duurzame handel, moesten de deelnemende regeringen actie ondernemen, en dat hebben ze ook gedaan. Deze conferentie kan moeilijk anders bestempeld worden als een belangrijk succes voor de conservatie van wilde fauna op de wereld,” zegt Koen Stuyck, woordvoerder van WWF België. “Het verbieden van de internationale handel haalt vaak de grootste krantenkoppen, maar het is vooral de implementatie die het verschil maakt. De landen kunnen geen enkel excuus meer aanhalen: ze beschikken nu over een breed spectrum aan maatregelen en een duidelijk mandaat. Ze moeten dus hun verantwoordelijkheid nemen en actie ondernemen.”