PERSBERICHT = Wereldleiders verbinden zich ertoe om natuurverlies tegen 2030 terug te draaien: ook België ondertekent mee

PERSBERICHT = Wereldleiders verbinden zich ertoe om natuurverlies tegen 2030 terug te draaien: ook België ondertekent mee

EMBARGO: Maandag 28 september 2020 00:01u.

Persbericht:                                                                  

Wereldleiders verbinden zich ertoe om natuurverlies tegen 2030 terug te draaien: ook België ondertekent mee

 

Brussel, 28 september 2020 – Meer dan 45 staatshoofden en regeringsleiders, waaronder de leiders van vijf van 's werelds grootste economieën, de voorzitter van de Europese Commissie en ook eerste Minister Sophie Wilmès, onderschrijven de ‘Leaders Pledge for Nature’ en verbinden zich tot doortastende maatregelen voor de natuur om de menselijke en planetaire gezondheid te beschermen. Ze willen het dramatische natuurverlies stoppen en terug draaien tegen 2030.

De belofte, die maandag 28 september officieel zal worden gelanceerd op het ‘Leaders Event for Nature and People’ tijdens de VN-top over biodiversiteit is een direct antwoord op de escalerende noodtoestand waarin onze natuur zich bevindt en de noodzaak van dringende en onmiddellijke wereldwijde actie om de klimaat- en gezondheidscrises aan te pakken.

Marco Lambertini, directeur-generaal van WWF-International: “Het verlies aan natuur en biodiversiteit is zo ernstig dat het grote risico's voor onze gezondheid, economie en bestaansmiddelen vormt. Pandemieën, bosbranden, achteruitgang van wilde dieren en klimaatverandering zijn allemaal symptomen van onze gevaarlijk onevenwichtige relatie met de natuurlijke wereld. We kunnen er niet langer omheen en we moeten resoluut optreden.”

Sofie Luyten, directeur beleidsdienst WWF: “WWF is blij dat België deze belofte mee ondertekent, en verwacht dan ook van de volgende federale regering dat ze zich volop inzet om op Belgisch niveau de nodige stappen te nemen  om het verlies van natuur te stoppen en de impact van onze productie en consumptie te halveren. De nieuw voor te stellen biodiversiteitsstrategie is de ideale gelegenheid om daartoe een geïntegreerd beleid te ontwikkelen voor de komende tien jaar.”

Cruciaal moment om onherstelbare schade te vermijden

The Leaders 'Pledge for Nature markeert een cruciaal moment met landen die zich ertoe verbinden het verlies aan biodiversiteit tegen 2030 terug te draaien. WWF roept alle leiders op om op deze ambitie voort te bouwen tijdens de komende VN-top over biodiversiteit. Samen moeten ze een gezamenlijk plan ontwikkelen en overeenkomen voor de biodiversiteits- en klimaatonderhandelingen die voor volgend jaar zijn gepland, om een ​​koolstofneutrale, natuurpositieve en rechtvaardige toekomst voor iedereen veilig te stellen.

In het afgelopen jaar hebben een reeks grote rapporten de wereldwijde aandacht gevestigd op de biodiversiteitscrisis, waarbij de natuur momenteel wereldwijd achteruitgaat met een snelheid die ongekend is in de menselijke geschiedenis. Het Living Planet Report 2020 van WWF, dat eerder deze maand werd gepubliceerd, onthulde een afname van 68% in de populaties van gewervelde dieren wereldwijd sinds 1970, gedreven door de manier waarop we momenteel produceren en consumeren.

De belofte benadrukt dat deze aanzwellende crisis onomkeerbare schade toebrengt aan onze levensondersteunende systemen, armoede en ongelijkheden verergert, het risico op toekomstige zoönotische pandemieën vergroot en aanzienlijk bijdraagt ​​aan klimaatverandering. De stijgende kosten voor de samenleving en de economie vereisen dat het biodiversiteitsverlies met spoed wordt gestopt en teruggedraaid als we onze klimaatdoelstellingen en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen willen halen.

 

De belangrijkste toezeggingen in de belofte zijn onder meer:

Nu dringende maatregelen nemen om het verlies aan biodiversiteit tegen 2030 ongedaan te maken:

1. De ontwikkeling en volledige implementatie van een ambitieus en transformationeel mondiaal biodiversiteitskader voor de periode na 2020, dat volgend jaar in Kunming, China zal worden aangenomen;

2. Overgang naar duurzame productie- en consumptiepatronen en duurzame voedselsystemen die voldoen aan de behoeften van mensen en tegelijkertijd binnen de grenzen van de planeet blijven. Dat kan onder meer door over te schakelen op ontbossingsvrije regeneratieve landbouw;

3. Het verminderen van vervuiling op het land en in de lucht, inclusief het elimineren van plastic afval in de oceaan;

4. Duurzaam beheer van onze oceaan en afronding van de onderhandelingen in het kader van het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties;

5. Een groen en rechtvaardig antwoord op de huidige gezondheids- en economische crisis, waarbij een One Health-benadering wordt geïntegreerd en de biodiversiteit, het klimaat en het milieu als geheel centraal staan ​​in herstelstrategieën, investeringen, beslissingen en acties door de hele overheid;

6. Meer geld investeren in biodiversiteit en op de natuur gebaseerde oplossingen. Elimineren of herbestemmen van schadelijke investeringen en subsidies en het afstemmen van financiële stromen op de milieuverplichtingen en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen om het welzijn van mensen te bereiken en de planeet te beschermen.

 

Voor meer informatie en interviews:

Koen Stuyck, woordvoerder WWF, [email protected], 0499 70 86 41

 

Achtergrondinformatie en links naar on-line bronnen (in het Engels):

The Leaders’ Pledge for Nature: United to reverse biodiversity loss by 2030 for Sustainable Development will be launched officially at the ‘Leaders Event for Nature and People: A global response to our planetary emergency - protecting our safety net’. This virtual event, which forms part of the Nature For Life Hub, takes place 09:00-10:30am New York time on Monday 28 September 2020. The event will include statements from more than 20 Heads of State and Government and a live Heads of State and Government discussion.

To watch live The Leaders’ Pledge for Nature’, visit this page.

  • *The embargoed final list of countries that have endorsed the Leaders’ Pledge for Nature will be made available here at 20:00 BST (GMT+1) on Saturday 26 September 2020. Information remains embargoed until 00:01 BST on Monday 28 September 2020.
  • The pledge will be available on this link after embargo lift.
  • WWF, as a non-state actor, has supported this member-state led Leaders’ Pledge for Nature.
  • The Nature For Life Hub is a joint effort from more than 40 organizations and institutions including WWF, coordinated by UNDP.
  • **Non-state actors supporting the Leaders’ Pledge for Nature include: GEF, World Bank International Chamber of Commerce, FaithInvest, Danone, WWF, Climate & Sustainability, Incitare International, OS-Climate, ICLEI - Local Governments for Sustainability, Global Choices, Conservation International, FacingFuture.Earth , Capitals Coalition, BirdLife International, Care International, Potsdam Institute for Climate Impact Research, The Nature Conservancy, CEDENMA, The Planetary Emergency Partnership,Wildlife & Countryside Link, World Resources Institute (WRI), TreeSisters.
  • The UN Summit on Biodiversity is due to take place on Wednesday 30 September 2020. For the first time ever, more than 116 Heads of State and Government have requested to speak at the Summit, marking the high level fora as a historic moment for biodiversity.
  • *'One Health' is defined by the World Health Organisation (WHO) as an approach to designing and implementing programmes, policies, legislation and research in which multiple sectors communicate and work together to achieve better public health outcomes. It brings together the expertise across public health, animal health, plant health and the environment.

 

 

INFORMATIE VOOR REDACTEURS:

  • WWF is een van de grootste en meest ervaren onafhankelijke natuurbehoudsorganisaties ter wereld, actief in meer dan 100 landen en met meer dan 5 miljoen sympathisanten wereldwijd. Het doel van WWF is de generaties na ons een leefbare planeet na te laten. WWF zet zich in voor het behoud van soorten en hun leefomgeving: bossen, waterrijke gebieden en de oceaan. Verder werkt WWF mee aan oplossingen voor de vervuiling en verspilling van natuurlijke hulpbronnen en de klimaatverandering.
  • U kan onze persberichten en rapporten terugvinden op http://www.wwf.be/pers
  • Steun het werk van WWF en surf naar www.wwf.be.

 

EINDE