Halfbakken EU-klimaatvoorstellen missen belangrijke ingrediënten
Halfbakken EU-klimaatvoorstellen missen belangrijke ingrediënten
PERSBERICHT WWF: Halfbakken EU-klimaatvoorstellen missen belangrijke ingrediënten
Brussel, 14 juli 2021 – De Eu verhoogde haar doelstelling voor emissiereductie van minstens 40% tegen 2030 naar 55%. Het Fit for 55%-maatregelenpakket van de Europese Commissie moet deze doelstelling gaan realiseren in de praktijk. Het pakket is sterker en breder dan alle voorgaande maatregelen. Het voldoet echter nog steeds niet aan wat nodig is voor een op wetenschap gebaseerde en sociaal rechtvaardige verschuiving naar klimaatneutraliteit en slaagt er niet in om het nefaste Europese beleid rond bio-energie recht te trekken. België en de regio’s moeten zich in de verdere onderhandelingen over fit for 55 ambitieuzer opstellen en het pakket meer in lijn proberen te krijgen met de 1.5°C doelstelling van het akkoord van Parijs, dat België geratificeerd heeft.
Lichtpuntjes zijn onder meer de eis dat alle inkomsten van het emissiehandelssysteem (ETS) moeten worden besteed aan klimaatactie - een stijging ten opzichte van de bestedingsaanbeveling van 50% die vandaag van kracht is. Dit is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het klimaat - en dus de EU-burgers - van deze inkomsten profiteren. Een ander positief punt is de stap om de internationale scheepvaart onder het ETS te brengen, wat eindelijk zou helpen de koolstofvervuiling van de sector aan te pakken. Maar deze sprankeltjes van vooruitgang worden grotendeels overschaduwd door belangrijke tekortkomingen en ontbrekende elementen in de voorstellen:
Koen Stuyck, woordvoerder van WWF: “De Commissie plakt een pleister op een schram terwijl ze de open wond negeert. Het pakket zal de EU helpen haar doelen te bereiken, maar in termen van de klimaatnoodsituatie is het verre van genoeg: alle doelen - van het emissiehandelssysteem tot de sector landgebruik - moeten in lijn met de wetenschap worden verhoogd en de achterpoortjes gesloten.”
Ook België en de regio’s moeten zich ambitieuzer opstellen. Onze overheden moeten erop toezien dat de maatregelen op een zo sociaal rechtvaardige manier mogelijk worden geïmplementeerd waarbij het principe van de vervuiler betaalt centraal staat. Als de ETS wordt uitgebreid naar transport en gebouwen dan zal dit bovendien een negatieve impact hebben op de rekening van consumenten en de sociale rechtvaardigheid van dit pakket ondermijnen. Het akkoord bepaald dat alle inkomsten van het ETS moeten worden gebruikt voor klimaatgerichte investeringen. Dit biedt goede opportuniteiten, en ons land moet er op toezien dat deze inkomsten effectief geïnvesteerd worden in maatregelen voor klimaat en natuur waar de burgers ook voordeel uit halen.
[i] LULUCF verordening: geeft uitvoering aan de overeenkomst tussen de EU-leiders in oktober 2014 dat alle sectoren moeten bijdragen aan de emissiereductiedoelstelling van de EU voor 2030, met inbegrip van de sector landgebruik.
Meer informatie: Koen Stuyck, woordvoerder WWF, 0499 70 86 41, [email protected]
Over WWF: WWF is al 60 jaar een van ‘s werelds grootste en meest ervaren onafhankelijke natuurbehoud organisaties met meer dan vijf miljoen leden en donateurs en een wereldwijd netwerk dat actief is in meer dan 100 landen. WWF werkt samen met anderen om de aantasting van het milieu op onze planeet een halt toeroepen en bouwen aan een toekomst waarin de mens in harmonie leeft met de natuur, door te werken aan het behoud van de biodiversiteit, door toe te zien op een duurzaam gebruik van de natuurlijke rijkdommen, en door mensen aan te zetten vervuiling en overconsumptie te verminderen. De komende 10 jaar worden cruciaal om de grootste bedreigingen voor de natuur en voor onszelf aan te pakken. EINDE |