De Klimaatspelen: wereldrecords die we niet willen breken
De Klimaatspelen: wereldrecords die we niet willen breken
Aan de vooravond van de Olympische Spelen in Parijs vestigt WWF de aandacht op een ander soort records: recordtemperaturen en het grote verlies aan natuur waarmee we te kampen hebben. WWF roept de landen op om hun inzet op te voeren en in actie te komen voor onze planeet.
Parijs, dinsdag 23 juli 2024 – Waar gaan de Olympische Spelen over? Over grenzen verleggen van wat de mens bereikt en over records breken. Met een nieuwe campagne waarschuwt WWF dat de recente klimaatrecords niet de records zijn die we willen breken. Recordhitte, natuurverlies en smeltend ijs wijzen erop dat ons voortbestaan in gevaar dreigt te komen. Ook in België vallen negatieve records op te tekenen.
Op de Olympische Spelen tonen onze atleten de komende weken wat voor grootse prestaties bereikt kunnen worden met ongelofelijke inspanningen. ‘Onze leiders moeten dezelfde vastberadenheid tonen als al die topsporters, en zo klimaat en natuur op een pad naar herstel zetten’, vertelt Koen Stuyck, beleidsmedewerker Klimaat bij WWF.
Met een nieuwe video onderstreept WWF de ongeziene hoeveelheid klimaatrecords die in 2023 werden gebroken. Beelden van extreme weersomstandigheden worden overlapt met sportcommentaar om de boodschap over te brengen: de wereld breekt te veel klimaatrecords, maar samen kunnen we daar verandering in brengen.
Regen in België
2023 was het warmste jaar ooit gemeten, met talloze nationale records op het gebied van temperatuur en extreme weersomstandigheden: de langste tropische cycloon ooit gemeten in Mozambique, Griekenland dat te maken kreeg met de grootste bosbranden die ooit opgetekend werden in de EU, en de nieuwe warmterecords in Frankrijk, China, Thailand, Bangladesh, Democratische Republiek Congo, Haïti, Oman en Peru, bijvoorbeeld.

Maar ook in België worden negatieve records gebroken: juni 2024 was de negende maand op rij met een bovengemiddelde hoeveelheid aan neerslag, staat te lezen in het maandelijkse klimaatoverzicht van het KMI. Dat is een nieuw alltime record.
Bij de overstromingen in de Westhoek (november 2023) waren de neerslaghoeveelheden zelfs drie keer hoger dan normaal. Zo’n fenomeen deed zich vroeger statistisch gezien maar één keer om de 250 jaar voor. Waarom we zoveel meer regen over ons heen kregen? Onder meer omdat de zeewatertemperatuur 1 tot 3 graden hoger lag dan normaal.
Hitte tijdens de Spelen
Net zoals de vorige jaren blijven de temperaturen ook in 2024 hoog: juni 2024 was de twaalfde maand op rij waarin de globale temperatuur 1,5°C boven het pre-industriële niveau uitsteeg.
Onderzoekers van de universiteit van Portsmouth waarschuwen er bovendien voor dat intense hitte tijdens de Olympische Spelen in Parijs atleten in gevaar kan brengen. Uit hun rapport Rings of Fire blijkt dat Parijs het potentieel heeft om de recordtemperaturen te overtreffen die atleten ervoeren tijdens de laatste Spelen in Tokio (gehouden in 2021).
Oplossingen
De Spelen zijn een toonbeeld van vastberadenheid, doorzettingsvermogen en eenheid. WWF hoopt dat die mentaliteit leiders en mensen wereldwijd inspireert om in actie te komen. Want die actie is broodnodig om het klimaat stabiel te houden en het verlies aan natuur om te buigen.
‘We kunnen de klimaatspelen nog winnen’, vertelt Koen Stuyck. ‘We hebben de oplossingen, nu moeten we ze versneld implementeren. Vorig jaar stelden we een recordgroei vast van hernieuwbare energie. Dit is het soort record dat we wél elk jaar willen breken. We moeten ook streven naar het record van de minste subsidies voor fossiele brandstoffen, het record van de laagste uitstoot, het record van de meeste hectares herstelde natuur, het record van de grootst mogelijke veerkracht bij extreme weersomstandigheden’, legt hij uit.
‘In haar recentste begrotingsaanbevelingen voor ons land benadrukte de Europese Commissie dat we minder subsidies moeten pompen in fossiele brandstoffen en meer moeten investeren in het klimaat. Dit is onze kans om onze inzet voor klimaat en natuur te tonen; met inspanningen die gelijkstaan aan goud op de Spelen. Onze levende planeet verdient niets minder’, besluit Stuyck.


Contact Hans Moyson Media Relations Manager WWF-België [email protected] +32 (0) 472 01 17 06 +32 (0) 2 340 09 43 Over WWF WWF is een onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie en een wereldwijd netwerk dat actief is in bijna 100 landen. Onze missie is de aantasting van de natuurlijke omgeving van de planeet een halt toeroepen en een toekomst opbouwen waarin mensen leven in harmonie met de natuur. We willen de biologische diversiteit van de wereld in stand houden en zetten in op het gebruik van hernieuwbare, duurzame natuurlijke hulpbronnen. Ook de vermindering van vervuiling en afval is een van onze belangrijke speerpunten. |