Cruciale Top moet het kritisch bedreigde sneeuwluipaard en zijn habitat redden

Cruciale Top moet het kritisch bedreigde sneeuwluipaard en zijn habitat redden

Brussel, 23 augustus 2017 – vandaag start een cruciale top waarop de 12 landen waar nog sneeuwluipaarden leven maatregelen moeten afspreken om de soort te redden van de ondergang. Hun achteruitgang gaat hand in hand met de teloorgang van brongebieden waar 20 van de belangrijkste rivieren van Azië ontspringen. Honderden miljoenen mensen leven in en hangen af van deze stroomgebieden. Samen met bekende natuurwetenschappers en invloedrijke stemmen roepen meer dan 200.000 mensen op tot actie tijdens de sneeuwluipaard top. Deze vindt plaats in Bishkek, Kyrgyzstan, van 23 tot 25 augustus.

WWF vraagt de landen waar sneeuwluipaarden leven om hun eerdere engagementen na te komen, als ze geen onomkeerbare schade willen toebrengen aan de soort en hun leefgebieden. Bij die landen zijn grootmachten zoals China, Rusland en India. Het is 4 jaar geleden, in 2013, dat deze landen voor het eerst samen het ambitieuze doel stelden om 20 sneeuwluipaard leefgebieden te beschermen tegen 2020. Dit heeft het lot van deze iconische diersoort onder de aandacht gebracht en deed de hoop ontstaan dat dit engagement een voorbeeld kon stellen voor conservatie-inspanningen wereldwijd.

Helaas, op halfweg de doelperiode, tonen recente tellingen aan dat er nog slechts 4000 sneeuwluipaarden zijn. Daarnaast blijven hun leefgebieden, waar 20 van de belangrijkste rivieren in Azië ontspringen en die toepasselijk bekend staan als de ‘watertorens van de wereld’, krimpen.

Marco Lambertini, Algemeen Directeur bij WWF Internationaal, zegt hierover: “De sneeuwluipaard landen hebben vooruitgang beloofd om de 20 leefgebieden te beschermen tegen 2020. Nu zijn we in een cruciaal moment. De inspanningen moeten toenemen of het doel zal niet bereikt worden, met als grootste slachtoffer het sneeuwluipaard en de lokale bevolking.”

Een gezamenlijke petitie van WWF, ‘Snow Leopard Trust’ en NABU (Nature And Biodiversity Conservation Union) wist 202.349 handtekeningen te verzamelen waaronder deze van Leonardo DiCaprio, acteur, milieuactivist en raadslid van WWF. De petitie roept op tot meer inspanningen om de belangrijkste bedreigingen voor de soort aan te pakken. De top is een unieke gelegenheid om twee van de grootste bedreigingen van het sneeuwluipaard en zijn habitat aan te pakken: klimaatverandering en de ondoordachte ontwikkeling infrastructuur. Beiden overstijgen de politieke grenzen en vragen een gezamenlijke aanpak om kans op succes te hebben. Recent onderzoek wijst uit dat klimaatverandering meer dan twee derde van het sneeuwluipaard habitat kan vernietigen in de komende vijftig jaar.

WWF vraagt de deelnemende landen aan de top ook om de inspanningen op te drijven in de bestrijding van stroperij en conflicten tussen mens en sneeuwluipaard beter te beheren. Een recent rapport van TRAFFIC raamt het aantal gestroopte dieren op 450 per jaar. Hetmaakt deel uitvan dezelfde illegale handel die olifanten,en tijger populaties bedreigt in Azië. De toenemende conflicten tussen mensen en sneeuwluipaarden worden veroorzaakt door het stijgend tekort aan wilde prooien gecombineerd met kleiner wordende leefgebieden door het uitbreiden van de lokale veeteelt. Sneeuwluipaarden gaan dan vee aanvallen waarop de lokale boeren hen doden of vergiftigen.

Verlies van deze iconische soort zal tragische gevolgen hebben voor het nu al kwetsbare ecosysteem ls en ohet levensonderhoud van de lokale bevolking.

 

Nota’s voor journalisten:

  • De 12 landen waar nog sneeuwluipaarden in het wild leven: Afghanistan, Bhutan, China, India, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Mongolië, Nepal, Pakistan, Rusland, Tadzjikistan, Oezbekistan
  • Meer info over het sneeuwluipaard: https://wwf.be/nl/dieren/sneeuwluipaard/

 

Meer informatie of interviews:

Koen Stuyck | Woordvoerder | WWF Belgium | [email protected] | 02 340 09 67 – 0499 70 86 41

 

Noot aan de redactie

  • U kan onze persberichten en rapporten terugvinden op http://www.wwf.be/pers
  • WWF is één van de grootste en meest ervaren onafhankelijke natuurbehoudsorganisaties ter wereld, actief in meer dan 100 landen en met meer dan 5 miljoen sympathisanten wereldwijd. Het doel van WWF is de generaties na ons een leefbare planeet na te laten. WWF zet zich in voor het behoud van soorten en hun leefomgeving: bossen, waterrijke gebieden en oceanen. Verder werkt WWF mee aan oplossingen voor de vervuiling en verspilling van natuurlijke hulpbronnen en de klimaatverandering.
  • Steun het werk van WWF en surf naar www.wwf.be.

 

EINDE