WWF bassin congo congobekken header2 WWF bassin congo congobekken header2

Congobekken

In het hart van Afrika ligt een van de grootste wildernissen ter wereld: het Congobekken. Na het Amazonegebied, is het Congobekken het grootste regenwoudgebied op aarde.

 

In Centraal-Afrika kronkelen miljoenen rivieren en beekjes zich een weg naar een van de grootste regenwouden van de wereld: het Congobekken. De rivieren, bossen, bergen, savannes en moerassen die er liggen herbergen maar liefst de helft van Afrika’s diersoorten. Bedreigde diersoorten zoals bosolifanten, chimpansees, bonobo’s, laagland- en berggorilla’s leven in deze weelderige bossen. 400 zoogdiersoorten, 1000 vogelsoorten, 700 vissoorten en 10 000 tropische plantsoorten kan je hier vinden.

Deze regio is een cruciale habitat voor de met uitsterven bedreigde berggorilla. Er leven amper nog 880 van deze ongelofelijke dieren in het wild. Ze leven in steeds kleiner wordende gebieden, in de hooggelegen nevelbossen van het Virungagebergte.

Ook de mens woont hier al sinds meer dan 50 000 jaar. Het gebied levert tegenwoordig eten, medicijnen, water, grondstoffen en onderdak aan meer dan 80 miljoen mensen. Er leven bijna 250 verschillende etnische groepen, waaronder de meest zichtbare vertegenwoordigers van de oude jagers-verzamelaars: de Baka. Hun leven en welzijn hangen nauw samen met het bos.

Het Congobekken bezit een overvloed aan grondstoffen als hout, diamant en petrolium. Vandaag worden de grondstoffen echter niet duurzaam ontgonnen, wat een bedreiging vormt voor zowel de natuur als de lokale gemeenschappen. Daar bovenop dreigt de jacht voor ‘bushmeat’ vele diersoorten uit te roeien.

Om de biodiversiteit te behouden en de natuurlijke rijkdommen op een duurzame wijze te beheren, is WWF al meer dan 40 jaar actief in het Congobekken.

 • Geografische ligging
  Democratische Republiek Congo, Republiek Congo, Centraal-Afrikaanse Republiek, Gabon, Kameroen.
 • Oppervlakte
  Meer dan 3,7 miljoen km²
 • Klimaat
  Vochtig subtropisch klimaat
 • Landschap
  Regenwouden en vulkanische bergen
 • Congobekken