Duolegaat

In uw testament beschrijft u uw legaten. U bepaalt met andere woorden aan wie u uw vermogen vermaakt. Uw testament bepaalt hierbij de regels en zorgt ervoor dat uw wensen worden ingewilligd. Het algemeen legaat, het legaat onder algemene titel en het bijzondere legaat zijn de drie voornaamste type legaten. Er zijn ook andere opties, zoals een duolegaat, dat bestaat uit twee afzonderlijke legaten.

Wat is het principe van een duolegaat?

U legateert een bepaald bedrag, een specifiek goed of een percentage van uw goederen aan een erfgenaam en een ander bedrag, goed of percentage van uw goederen aan een goed doel, zoals WWF. Dat goede doel betaalt dan niet alleen zijn eigen successierechten, maar ook die van de erfgenaam. De erfgenaam ontvangt dus een netto erfenis en hoeft geen successierechten meer te betalen.

WWF opnemen in uw testament kan dus voordelig zijn voor uw andere erfgenamen, die een hoger bedrag kunnen ontvangen dan wanneer zij de enige begunstigden waren geweest. Dat is vooral het geval voor mensen waarmee u geen verwantschapsband heeft: zij betalen vrij hoge successierechten, die kunnen oplopen tot 80% in de hoogste schijf in het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en 55% in het Vlaams Gewest. Organisaties zoals WWF betalen verlaagde successierechten, waarvan het bedrag verschilt van gewest tot gewest: lees ons artikel over dit onderwerp voor meer informatie.

Elke situatie is natuurlijk anders. We raden u aan om contact op te nemen met uw notaris of met onze relatiebeheerder, Dominique Weyers, om te beoordelen of een duolegaat voor u interessant is: er zal dan een schatting worden berekend, rekening houdend met de verschillende parameters van uw situatie.

Bestaat het duolegaat in heel België?

In het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wel, maar in het Vlaams Gewest is de situatie anders: het fiscaal voordeel van het duolegaat werd in Vlaanderen in veel gevallen afgeschaft door het decreet van 19 maart 2021, dat in werking trad op 1 juli 2021. Deze techniek kan dus nog steeds worden aangewend, maar levert doorgaans geen fiscaal voordeel meer op. De Vlaamse wetgever heeft in hetzelfde decreet twee andere bepalingen opgenomen:

  • Verlaging van de successierechten naar 0% voor schenkingen en legaten aan erkende vzw’s (in plaats van 8,5% voor legaten en 5,5% voor schenkingen in het verleden). Sinds 1 juli 2021 is een legaat of schenking, bijvoorbeeld aan WWF, dus niet meer belastbaar.
  • De vriendenerfenis: met deze formule kunt u uw bezittingen nalaten aan een vriend of ver familielid tegen een verlaagd tarief. Op de eerste schijf van 15.000 euro betaalt de aangestelde persoon slechts 3% successierechten in plaats van 25%. Het maximale fiscale voordeel is 3.300 euro. Vanaf de limiet van 15.000 euro blijven de gebruikelijke tarieven van toepassing, die kunnen oplopen tot 55% (voor de schijf boven de 75.000 euro).

Sinds 1 januari 2024 bestaat ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de ‘vriendenerfenis’. In het Waals Gewest bestaat die optie (nog) niet.

Het is niet meer dan normaal dat u nog twijfelt aan bepaalde zaken. Waar begin ik? Hoe kan ik mijn vermogen eerlijk verdelen tussen mijn erfgenamen en het goede doel dat ik wil steunen? Kies ik beter voor een schenking, voor een legaat via mijn testament of voor een levensverzekering?

Vraag onze informatiebrochure over schenkingen via testament aan: u vindt er voorbeelden van opgestelde testamenten die de verschillende soorten legaten illustreren. U kunt ook lezen wat de voordelen van het ene type testament zijn ten opzichte van het andere.

Een legaat en testament opstellen is een belangrijke beslissing, waar u zorgvuldig over moet nadenken. Zowel WWF als uw notaris kunnen u daar geheel vrijblijvend bij begeleiden. Onze relatiebeheerder testamenten, Dominique Weyers, beantwoordt graag al uw vragen en kan u helpen met uw project.