testament droit de succession

Successierechten en nalaten in belgië

In België bepaalt het erfrecht de wettelijke erfregeling. Uw wettelijke erfgenamen (uw kinderen en huwelijkspartner) hebben voorrang: een deel van uw nalatenschap moet aan hen worden voorbehouden. Dat staat bekend als de reserve of het voorbehouden erfdeel. U kunt vrij beschikken over het resterende deel, het zogenaamde beschikbare deel: u kiest aan wie het toekomt en kunt het onder andere nalaten aan een goed doel, zoals WWF. Uw erfgenamen zullen successierechten moeten betalen over het deel dat hen wordt nagelaten.

Als u geen testament opmaakt om aan te geven aan wie het beschikbare deel van uw nalatenschap toekomt, zal de wet bepalen wat uw nabestaanden zullen erven. Dit wordt de “wettelijke erfopvolging” genoemd, in tegenstelling tot de “testamentaire erfopvolging”, en begint met uw kinderen en huwelijkspartner. Daarna komen ouders, broers en zussen, ooms en tantes, neven en nichten in aanmerking. Als er geen testament is en u geen wettelijke erfgenamen hebt, gaat uw erfenis naar de Belgische staat.

testament WWF

Hoeveel bedragen de successierechten in België?

In België is het vermogen dat iemand nalaat bij overlijden onderworpen aan belastingen die “successierechten” worden genoemd. Dat is een belasting die erfgenamen aan de staat moeten betalen op het ontvangen deel van de erfenis. De successierechten worden berekend op basis van

  • De hoedanigheid van de erfgenamen (echtgeno(o)t(e), kinderen, familie, vrienden, ngo's enz.)
  • De omvang van de nalatenschap (waarde van de goederen)
  • Het betrokken Belgische gewest

Als vzw geniet WWF van een verlaagd tarief op successierechten, wat betekent dat bijna alles wat u ons nalaat, kan worden besteed aan onze projecten. Het bedrag van de successierechten verschilt per gewest: voor het Vlaams Gewest zijn de successierechten 0% sinds 1 juli 2021, voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest 7%.

Waarom stelt u best een testament op?

Uw testament is uw juridische stem na uw overlijden. Het geeft aan hoe u wilt dat uw bezittingen worden verdeeld, hoe u wilt dat er voor uw dierbaren wordt gezorgd en welke goede doelen u wilt steunen. U kunt uw testament op elke leeftijd opstellen, en u kunt het zo vaak herzien als u wilt.

Iedereen kan een testament opstellen. Iedereen kan een blijvende indruk nalaten op onze planeet. Elk testament is anders omdat elke situatie uniek is. Een testament opstellen doet u niet op een-twee-drie. Het is belangrijk dat u er rustig over nadenkt en advies inwint bij personen die u vertrouwt: uw notaris of vermogensadviseur, maar ook goede doelen zoals WWF, zijn er om u te helpen de keuze te maken die uw wensen voor de toekomst het best weerspiegelt.

In onze informatiebrochure kunt U lezen hoe U een testament opstelt en welke verschillende soorten legaten ER BESTAAN. U VINDT ER OOK voorbeelden van testamenten. Dominique Weyers, testament relatiebeheerder bij WWF, beantwoordt graag al UW vragen en helpt U in alle discretie VERDER.