Wolf Fencing Team Belgium opgetogen over terugbetaling preventie wolf

Wolf Fencing Team Belgium opgetogen over terugbetaling preventie wolf

Natuurpunt en WWF zijn opgetogen met de financiële steun, die Vlaams minister van Natuur, Omgeving en Landbouw Koen Van den Heuvel aankondigde, voor veehouders die maatregelen nemen om hun vee te beschermen tegen de wolf. Het Wolf Fencing Team Belgium van Natuurpunt en WWF heeft een kleine 100 vrijwilligers paraat staan om de veehouders ook met de plaatsing van die omheiningen te kunnen helpen.

 

De gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben uitgewezen dat het dringend tijd is om de omheiningen van veeweides in het leefgebied van de wolven aan te passen, zodat die geen kans meer krijgen om slachtoffers te maken en zich terug op natuurlijke prooien richten.

Om een weide wolfbestendig te maken, volstaat het om een bestaande ursusdraad te voorzien van enkele stroomvoerende draden volgens de richtlijnen zoals beschreven op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos en gedemonstreerd in dit filmpje. Stroomvoerende flexnetten van 90 cm hoog kunnen wolfbestendig gemaakt worden door ze te vervangen door netten van 120 cm hoog of de bestaande te verhogen tot die hoogte. Vanaf begin april komt de overheid voor 80% tussen in de bijkomende kosten die nodig zijn om een bestaande omheining wolfbestendig te maken of in de meerkost van een nieuwe omheining. Wie al investeringen deed, kan die kost ook terugvorderen, wanneer die aan de voorwaarden voldoet.

De subsidies komen er voor 24 gemeenten, die volgens wetenschappers van het INBO in een hoog-risicogebied liggen voor schade door wolf. In het risicogebied zijn ongeveer 300 (hobbymatige of professionele) schapenhouders actief en in totaal gaat het dus naar schatting om meerdere honderden kilometers aan omheining die zo snel mogelijk moeten geoptimaliseerd worden. Het Wolf Fencing Team Belgium wil de veehouders bijstaan met mankracht om de nodige aanpassingen uit te voeren. Bijna honderd vrijwilligers reageerden intussen op de oproep om mee te werken, maar om dit werk zo snel mogelijk uit te voeren en te vermijden dat de wolven zich specialiseren op vee, doet het team beroep op nog meer vrijwilligers. Als je interesse hebt om de handen uit de mouwen te steken om het samenleven met de wolf mogelijk te maken, laat het dan weten via de website van Wolf Fencing Team Belgium: www.wolffencing.be

Overzicht gemeenten in de risicozone: Balen, Beringen, Bocholt, Bree, Dessel, Dilsen-Stokkem, Geel, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lanaken, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik, Maasmechelen, Meerhout, Mol, Oudsbergen, Peer, Pelt, Zonhoven, Zutendaal.

 

Tekst: Diemer Vercayie (Natuurpunt) en Pepijn T’Hooft (WWF)