Wereld Leeuwendag - tien verbazingwekkende feiten over de leeuw

Wereld Leeuwendag - tien verbazingwekkende feiten over de leeuw

Iconisch, krachtig, majestueus, de leeuw maakt ongetwijfeld deel uit van de eregalerij aan wilde soorten die onze kinderverhalen animeerden. 10 augustus is zijn dag, een gelegenheid bij uitstek om deze onbetwiste koning van de savanne in de schijnwerpers te zetten. Ontdek op deze Wereld Leeuwendag de soort in tien hoogtepunten!

Bijna alle wilde leeuwen wonen in afrika, maar er bestaat elders een kleine populatie ...

Bijna alle wilde leeuwen leven in Afrika onder de Sahara, maar er bestaat een kleine populatie rond het Gir Forest National Park in het westen van India. De West- en Centraal-Afrikaanse leeuwen zijn nauwer verwant aan de Aziatische leeuwen van India dan aan die van Zuid- en Oost-Afrika. 

Ze kunnen tot 200 kg wegen

Ze hebben dit gewicht en de bijhorende kracht nodig om op grote prooien te jagen en hun trots te verdedigen.  

Juozas Cernius / WWF-UK

In het begin zijn ze gevlekt

Jonge leeuwen hebben rozetten en vlekjes op hun zanderige vacht, maar deze verdwijnen meestal met de leeftijd.   

De prachtige mannenmanen vertellen een verhaal

Hoe ouder mannetjesleeuwen zijn, hoe indrukwekkender hun manen. Deze manen, die wel 16 cm lang kunnen worden, zijn een teken van dominantie. Hoe ouder ze worden, hoe donkerder hun manen worden. Naast vrouwtjes aantrekken, kunnen hun manen ook hun nek en hoofd beschermen tegen verwondingen tijdens het vechten.  

Leeuwenwelpen worden samen opgevoed

Een leeuwenkudde bestaat meestal uit verwante leeuwinnen, hun jongen en een leeuw of een kleine groep leeuwen die de kudde verdedigen. Leeuwinnen brengen hun jongen samen groot en elk vrouwtje zoogt elke welp. 

Leeuwen kunnen water uit planten krijgen

Leeuwen hebben een groot aanpassingsvermogen en kunnen in zeer droge gebieden zoals de Kalahari-woestijn leven. Hier halen ze het meeste nodige water uit hun prooi en zelfs van bepaalde planten, zoals "Tsamma"-meloenen, een verzamelnaam voor wilde meloenen. 

Leeuwen zijn grote eters

Leeuwen kunnen tot 40 kg vlees eten in een enkele maaltijd, dat is ongeveer een kwart van hun lichaamsgewicht. Hun tong is raspend en heeft scherpe punten, papillen genaamd, die ze gebruiken om vlees van botten te schrapen. 

Ze jagen tijdens onweer

Leeuwen jagen meestal 's nachts, omdat hun ogen zich hebben aangepast aan het donker waardoor ze een enorm voordeel hebben ten opzichte van hun prooi. Ze jagen meer tijdens stormen omdat lawaai en wind het nog moeilijker maken voor hun prooi om ze te zien en horen. Bij het jagen hebben leeuwinnen specifieke rollen. Sommigen spelen de rol van "centrum" en anderen die van "vleugel", deze laatste drijven de prooi naar de "centrum" leeuwinnen. 

Leeuwen zijn de enige katten die samen brullen

In tegenstelling tot alle andere katachtige soorten, brullen leeuwen samen. En zelfs jonge leeuwenwelpen doen mee door te miauwen. De brul duurt meestal ongeveer 40 seconden. Troepen brullen samen om hun territorium af te bakenen – het gebrul is tot 8 km ver te horen. 

Er zijn niet zo veel leeuwen als je zou geloven

Er wordt aangenomen dat er nog maar 23.000 leeuwen in het wild leven. Als je bedenkt dat er ongeveer 415.000 wilde Afrikaanse olifanten zijn, begrijp je dat het aantal leeuwen ongelooflijk laag is. In feite zijn leeuwen verdwenen uit meer dan 90% van hun historische bereik. 

De leeuw speelt een sleutelrol bij het verzekeren van het ecologische evenwicht van zijn leefomgeving. De koning van de savanne is echter met uitsterven bedreigd. In maar 20 jaar tijd is 43% van de leeuwen verdwenen. Meer dan 15 landen hebben deze majestueuze katachtige al verloren. Tegenwoordig leven er nog maar 23.000 in het wild. Je zult begrijpen: elk individu is enorm belangrijk voor de toekomst van de soort en de wildernis. 

Ontdek hoe we leeuwen beschermen in Zambia en Malawi

ONTVANG JE GRAAG ÉÉN KEER PER MAAND ONZE MEEST INTERESSANTE ARTIKELS?
ABONNEER JE DAN OP ONZE NIEUWSBRIEF