Tien producten en ingrediënten die uit tropische bossen komen

Tien producten en ingrediënten die uit tropische bossen komen

Plekken zoals het Amazonegebied zijn veel meer dan alleen prachtige, verre tropische regenwouden. Ze zijn ook een bron van alledaagse producten die een belangrijke rol spelen in onze levens. Zonder welke producten zou jij niet kunnen?

1. Chocolade

Wist je dat jouw favoriete chocolade afkomstig is van de cacaoplant? Deze groeit onder andere in het wild in Midden- en Zuid-Amerika en de teelt ervan kan een duurzame bron van inkomsten zijn voor mensen die in het Amazonegebied wonen.

2. Moisturizer

De volgende keer dat je je vochtinbrengende crème smeert, kijk dan eens naar de ingrediënten. Veel planten uit het Amazonegebied, zoals olie van kokosnoten, doen wonderen voor je huid!

3. Medicijnen

Niet alleen kunnen ingrediënten van planten uit het Amazonegebied onze huid soepel houden, ze kunnen ook levens redden. 70% van de planten die bewezen kankerbestrijdende eigenschappen hebben, komen alleen voor in tropische regenwouden.

4. Noten: cashew- en paranoten

Wist u dat veel geroosterde cashewnoten uit de Braziliaanse tropen komen en dat de paranoot niet alleen in Brazilië wordt gevonden, maar ook in andere delen van het Amazonegebied, waaronder Peru en Bolivia.

5. Shampoo

Je kunt het Amazonegebied bedanken voor je weelderige lokken! Veel ingrediënten die in shampoo worden gevonden, zoals de citrusvrucht, worden in regenwouden gekweekt.

6. Vanillestokjes

Vanille wordt gebruikt in veel van onze favoriete voedingsmiddelen en cosmetica omdat het zo lekker smaakt en ruikt! En je raadt het al: de vanille-orchidee, die deze krachtige kleine vanillestokjes produceert, groeit in regenwouden.

7. Koffie

Veel mensen hebben van tijd tot tijd een cafeïnefix nodig. En wist je dat in de schaduw gekweekte koffie de lokale bevolking kan helpen de kost te verdienen terwijl het regenwoud overeind blijft?

8. Avocado's en bananen  

De meesten van ons zullen nog geen regenwoud hebben bezocht, maar een groot deel van ons dieet is wel van daar afkomstig of wordt daar verbouwd - inclusief voedsel zoals avocado's, kokosnoten, pompelmoes, bananen, guaves en ananas om er maar een paar te noemen.

9. Kruiden: kaneel en peper

Vaste waarden in je kruidenrek. Het maakt niet uit in welk type keuken je zin hebt, de kans is groot dat het wordt gekruid met kruiden die afkomstig zijn uit onze regenwouden.

10. Acai-bessen

Aangekondigd als het superfruit der superfoods, is açaí nu al een enorme hit in de gezondheidsvoeding. De açaí-palmboom groeit van nature in het Amazonewoud en zijn bessen, rijk aan eiwitten en mineralen, kunnen worden geoogst zonder het bos of de soorten die daar leven te schaden.


Schade aan het regenwoud

Tropische bossen lijken misschien heel ver weg, maar zoals je ziet raken ze ons allemaal. Helaas worden sommige producten op zo’n manier verbouwd dat ze schade toebrengen aan het regenwoud en de mensen en dieren die daar leven.

Daarom vragen we om een nieuwe wet die ervoor zorgt dat alle producten uit het regenwoud op de Europese markt vrij zijn van ontbossing en duurzaam geproduceerd worden. Lees hier meer over de Together4Forests-campagne!

Wat jij kan doen om de schade aan het regenwoud in te dijken?

  • Koop bij voorkeur producten met duurzaamheidslabels.
  • Eet wat vaker vegetarisch, dat is goed voor mens en regenwoud!
  • Ontdek Eat4Change!
Wil je al ons nieuws op de voet volgen
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief