Tien nieuwe bizons geïntroduceerd in het Roemeense Tarcugebergte

Tien nieuwe bizons geïntroduceerd in het Roemeense Tarcugebergte

Tien bizons zijn pas overgebracht naar de Karpaten, waar ze losgelaten zullen worden in het wild.

 

Een Europese partnerschap op verschillende niveaus

WWF en Rewilding Europe werken sinds 2013 samen om de Europese bizons in de wilde natuur van de Roemeense Karpaten te herintroduceren. De Europese bizon was sinds 200 jaar uitgestorven in de regio, maar kan nu stap per stap terugkeren naar zijn vroegere thuis.Twee eerste groepen werden al vrijgelaten in 2014 en 2015. Ze leven nu in de vrije natuur, dankzij de doeltreffende samenwerking tussen Rewilding Europe, WWF-Roemenië en verschillende lokale organisaties.

Een goede georganiseerde herintroductie

Afgelopen maand zette een derde troep, bestaande uit 10 bizons uit Duitse en Belgische zoo’s en dierenparken (waaronder ook het Bellewaerdepark), zijn eerste stappen in een 15 hectare grote ontvangstzone in het zuiden van de Roemeense Karpaten. Na enkele maanden zal de nieuwe troep naar een 150 hectare groot territorium geleid worden, vooraleer ze de andere troepen vervoegt in de volledige vrijheid van het Natura 2000-reservaat, dat 59000 hectare beslaat in het Roemeense Tarcu-gebergte.

De volgende stappen

Tussen 2013 tot 2018 zullen niet minder dan een honderdtal Europese bizons vrijgelaten zijn in de natuur. Het doel is een leefbare populatie van 193 bizons te bereiken tegen 2020, met een geschatte groei tot 300 bizons in 2024. Het belang van dit herintroductieplan van de Europese bizons is niet te onderschatten, met name als we kijken naar de positieve impact die deze runderen hebben op hun natuurlijke habitat. Dankzij hun migratie en begrazing dragen ze bij tot het evenwicht van de ecosystemen en tot de diversiteit van de landschappen die ze doorkruisen.

Waarom de Karpaten ?

Deze regio is altijd al het territorium geweest van de Europese bizons. WWF-Roemenië werkt bovendien nauw samen met Rewilding Europe om drie miljoen hectare in de zuidwestelijke bergketens van de Karpaten vrij te maken voor een van de grootste wilde zones in Europa.

Beide organisaties namen recent ook stappen om een reproductiecentrum voor bizons op te richten, in de Roemeense Zoo Hunedoara. De eerste 2 bizons, een mannetje en een vrouwtje die geschonken werden door de Bielefeld Zoo in Duitsland en het Domein van de Grotten van Han in België, kwamen eind mei veilig aan in het centrum. Dit centrum zal de bizons die ter plekken worden geboren ook geleidelijk aan loslaten in de natuur.