Sommige dieren hoef je niets meer te leren over ‘social distancing’
Sommige dieren hoef je niets meer te leren over ‘social distancing’
De mens is een sociaal wezen. Wij hebben dagelijks talloze interacties met onze soortgenoten - of het nu op het werk is, thuis of tijdens onze vrije uren. Meer dan ooit dwingt de crisis met het coronavirus ons om tijd alleen door te brengen, of alleen met ons gezin. In tegenstelling tot wat we misschien denken is zelfisolatie in de natuur echter geen nieuw concept. Veel diersoorten zijn instinctief op zichzelf betrokken en leven een eenzaam bestaan, afgezien van hun primaire behoeften: voeden en zich voortplanten. WWF stelde een lijst samen met 9 diersoorten voor wie sociale afstand een levenswijze is.
De jaguar
De jaguar leidt een eenzaam leven tot aan het paarseizoen, wanneer hij tot 100 keer per dag kan paren! De jaguar jaagt het liefst alleen. Hij klimt graag in bomen en valt prooien van bovenaf aan. In tegenstelling tot de meeste andere grote katten houdt de jaguar van water. Soms vangt hij vis in rivieren. Alleen, natuurlijk.
Het sneeuwluipaard
Het sneeuwluipaard is een eenzaam, verlegen en heimelijk roofdier. Dit ongrijpbare wezen is meestal actief bij zonsopgang en zonsondergang. Hij kan een prooi doden van driemaal zijn eigen gewicht. Deze grote kat leeft in een gebied dat enkele honderden vierkante kilometers kan beslaan. Over het algemeen zien we alleen meerdere sneeuwluipaarden samen tijdens de paartijd of wanneer een moeder voor haar jongen zorgt.
De reuzenpanda
Deze bekwame en charismatische klimmer is een eenzaam en vredig dier. De reuzenpanda kan tot 14 uur per dag eten, voornamelijk bamboe. Zijn sterk ontwikkelde reukvermogen helpt hem in het voorjaar een potentiële partner te vinden, of kan worden gebruikt om direct contact met zijn soortgenoten te vermijden. Net als bij veel andere solitaire dieren moet een pandapaar tijdens het broedseizoen samen tijd doorbrengen. Na de bevalling blijven de pups minimaal 18 maanden dicht bij hun moeder.
De otter
Dit zoogdier is bezig aan een discrete terugkeer naar België. In Vlaanderen zijn al enkele individuen waargenomen. In Wallonië registreerden WWF-fotovallen eind januari 2020 een otter, terwijl het laatste spoor van het dier teruggaat tot 2018! De otter waardeert eenzaamheid en sluit andere individuen van hetzelfde geslacht uit van zijn grondgebied. Het territorium van het mannetje is groter en kan dat van een of twee vrouwtjes overlappen.
De boskat
Aanwezig in de bossen van Zuid-België, vertoont de boskat of wilde kat een sociaal gedrag dat lijkt op dat van de otter. Elk individu markeert zijn territorium met uitwerpselen of urine ter waarschuwing aan anderen dat het van hem is. Op deze manier beperkt hij ontmoetingen en confrontaties met zijn soortgenoten. De vrouwtjes zorgen alleen voor de jongen en accepteren samenwonen op hun grondgebied enkel tot wanneer ze groot genoeg zijn.
De ijsbeer
De grootste landcarnivoor brengt de meeste van zijn dagen door rond water en ijs. Hij is niet bang om een semi-eenzaam leven te leiden en is zelfs asociaal. Dit gedrag wordt helemaal duidelijk tijdens het paarproces. Het mannetje zoekt in het late voorjaar en de vroege zomer actief naar een vrouwtje. Wanneer ze hun partner vinden, blijft het paar een week bij elkaar voordat ze uit elkaar gaan.
De orang-oetan
De orang-oetan, beroemd om zijn roodoranje vacht en intelligentie, is semi-eenzaam. Hij brengt het grootste deel van zijn tijd door in de bomen en beweegt snel van tak naar tak. Verschillende orang-oetans verzamelen zich soms in grote fruitbomen voor voedsel. De vrouwelijke orang-oetan reist met haar jongen, die ongeveer zeven jaar van hun moeder afhankelijk zijn.
De zeeschildpad
De zeeschildpad leeft al meer dan 100 miljoen jaar in de oceanen. Ze is een geweldige zwemmer en navigator over lange afstanden. De zeeschildpad kan duizenden kilometers afleggen. Om te paren, geeft hij er de voorkeur aan om gedurende korte perioden met slechts één andere schildpad te communiceren. De vrouwtjesschildpad brengt veel van haar tijd door op zee en laat haar nest en eieren zichzelf ontwikkelen. Als de pasgeborenen eenmaal uit zijn, beginnen ze een lange reis alleen doorheen de oceaan, waar ze, als ze erin slagen te overleven, vele jaren alleen zullen blijven.
De blauwe vinvis
Het grootste dier ter wereld zwerft vrij door de wereldoceaan. De blauwe vinvis zwemt meestal alleen of in paren. Met een hart zo groot als een Volkswagen Kever en een maag die meer dan 3 ton krill per dag kan verteren, zijn ze geheel onafhankelijk. Wanneer de paartijd nadert, roepen deze grote zeereuzen elkaar met geluiden tot 188 decibel vanop vele kilometers afstand.