Pirin Nationaal Park, kroonjuweel van het Bulgaarse natuurschoon, bedreigd door bouwprojecten

Pirin Nationaal Park, kroonjuweel van het Bulgaarse natuurschoon, bedreigd door bouwprojecten

De Bulgaarse overheid heeft ingrijpende wijzigingen aangenomen voor het huidige beheersplan van Pirin National Park. Deze aanpassingen maken bebouwing mogelijk op maar liefst meer dan 48% van het parkgebied. Duizenden mensen protesteerden reeds tegen dit besluit van de autoriteiten in de Bulgaarse steden.

 

Tot op vandaag ondertekenden meer dan 111.000 mensen de petitie om premier Boyko Borisov aan te sporen het kroonjuweel van de Bulgaarse natuur te beschermen en verdere constructies en houtkap in het park te voorkomen.

Dit besluit, aangekondigd enkele dagen voordat Bulgarije het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie opnam, reflecteert niet de conclusies van een openbare raadpleging bij het Bulgaarse maatschappelijk middenveld. Pirin Nationaal Park is het mooiste natuurreservaat in Bulgarije. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het maakt ook deel uit van het Natura 2000-netwerk van de Europese Unie vanwege zijn unieke biotoop. Zo zijn er bijvoorbeeld dennenbossen die de thuisbasis zijn van de Baikushev, een 1300 jaar oude Bosnische den die wordt beschouwd als de oudste boom in de Balkan. Het park herbergt ook verschillende bedreigde diersoorten, waaronder bruine beren en gemzen.

WWF park pirin parc gallery1

In maart 2017 hadden WWF en andere NGO's al een klacht ingediend bij de hoogste administratieve rechtbank van Bulgarije na het besluit van het ministerie van Milieu en Water om geen voorlopige milieueffectbeoordeling uit te voeren over het nieuwe managementplan. "Het nieuwe beheersplan voor het Pirin National Park is zeer controversieel, maar de veranderingen die nu door de overheid worden aanvaard zijn erger. Zo voorzien de wijzigingen in de opening voor bebouwing van een gebied dat 12,5 keer groter is dan het huidige geautoriseerde gebied, terwijl de door de regering goedgekeurde wijzigingen toelaten een gebied te bebouwen dat 80 keer groter is", zei Katerina Rakovska van WWF-Bulgarije.

De dorpen en steden die grenzen aan het Pirin Park bieden vele toeristische mogelijkheden, zoals wandelen, spa, mountainbiken, skiën, sneeuwschoenwandelen, kajakken en andere buitenactiviteiten die het primaire bos van Pirin of zijn landschappen niet beschadigen. WWF werkt aan een duurzame ontwikkeling van de regio, ten bate van de bewoners en de natuur. De huidige dreigingen weerspiegelen het gebrek aan adequate implementatie van bestaande wetgeving. WWF voert campagne om ervoor te zorgen dat de huidige wetgeving wordt gehandhaafd en dat ze effectief handelen om schadelijke industriële activiteiten te bestrijden, zoals niet-duurzame landbouw of de ontwikkeling van energie- en transportinfrastructuur.

TEKEN DE PETITIE