Nieuws over onze collega’s in Oekraïne

Nieuws over onze collega’s in Oekraïne

Bijna 2 miljoen mensen zijn nu uit Oekraïne gevlucht. Anderen blijven achter, in steeds gevaarlijkere omstandigheden. Het contact verloopt moeizaam, maar wij volgen de situatie van onze collega's in Oekraïne op de voet.

WWF is sinds eind jaren negentig actief in de regio. Ons team in Oekraïne bestaat uit ecologen en biologen, communicatiespecialisten en projectmanagers die in twee steden zijn gevestigd: Kiev en Lviv. Sommigen zijn naar buurlanden gevlucht, maar de meesten zijn nog in Oekraïne om hun eigen veiligheid en die van hun gezinnen zo goed mogelijk te waarborgen. We hebben dagelijks contact met hen en zullen hen zoveel mogelijk steunen.

In actie voor een buitengewoon natuurgebied

Een van de belangrijkste prioriteiten van WWF-Oekraïne is de bescherming van de oerbossen. Deze bossen - die vrijwel nooit door de mens zijn aangeraakt - herbergen een uiterst zeldzame biodiversiteit. 64.000 ha oerbos zijn nu beschermd, een prestatie die mede mogelijk werd gemaakt door het politieke pleitwerk van WWF-Oekraïne.

Zo heeft WWF-Oekraïne in de Donaudelta ook de waterrijke gebieden op twee eilanden (Yermakov en Small Tataru) hersteld en de terugkeer van wilde dieren mogelijk gemaakt. De Donaudelta en de neder-Donau zijn uiterst rijke natte gebieden en de Oekraïense neder-Donau is een van de weinige plaatsen waar nog steurpopulaties in een natuurlijke habitat leven.

Ten slotte is de regio een thuis voor meer dan de helft van de Europese grote roofdieren, waaronder de bruine beer, de wolf en de Euraziatische lynx. WWF-Oekraïne gebruikt wildcamera's om de monitoring van zeldzame soorten mogelijk te maken en de bescherming van grote carnivoren te verbeteren. Een andere prioriteit van WWF-Oekraïne is ervoor zorgen dat wilde dieren zich veilig kunnen verplaatsen, onder meer door de aanleg van natuurlijke corridors.

Nog aan het werk voor de natuur

Ondanks de aanhoudende tragedie van de laatste weken kon ons team in Oekraïne echter blijven werken aan een damverwijderingsproject in Bayurivka, een project dat werd gefinancierd door WWF-België en door crowdfunding! De verwijdering van deze dammen is van essentieel belang voor het herstel van de ecosystemen van stromen en rivieren in de Oekraïense Karpaten.

We hebben immens veel respect voor het doorzettingsvermogen van onze collega's. Ondanks de moeilijke omstandigheden blijven ze zo lang mogelijk werken aan hun missie om de kostbare Oekraïense natuur te beschermen.

Wil je op de hoogte blijven van onze acties ?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief