Neushoorns in Nepal: het einde van de stroperij
Neushoorns in Nepal: het einde van de stroperij
Met gepaste trots mag Nepal 2 opeenvolgende jaren zonder gestroopte neushoorns aankondigen.
Terwijl Afrika zijn trieste record inzake neushoornstroperij tracht in te dijken, is er in Nepal al 2 jaar geen neushoorn meer geveld door stropers. Dit uitzonderlijke succes is het resultaat van een samenwerking tussen politici, lokale overheden, parken, leger, politie en lokale gemeenschappen.
Neushoorns worden gedood voor hun hoorns, waarvan men een afrodisiaca of andere traditionele medicijnen maakt.
Een historisch hoogtepunt
Dankzij deze 2 jaar respijt heeft de neushoornpopulatie in Nepal een nieuw historisch hoogtepunt van 645 exemplaren kunnen bereiken. Nepal speelde hierbij een onbetwiste leidersrol in de bescherming van de natuur en de bestrijding van de stroperij.
Maar ook de ontwikkeling van nieuwe technologische oplossingen zoals SMART (Spatial Monitoring and Reporting Tool) hebben bijgedragen tot de systematische bestrijding op het terrein.
Geen enkele stroperij, maximale resultaten
Nepal was de motor in het kader van ‘zero poaching’, het doel dat WWF heeft opgestart en dat 6 zuilen definieert waarop landen moeten steunen in hun strijd: evaluatie, capaciteit, gemeenschap, samenwerking, vervolging en technologie. Maar deze strijd beperkt zich niet tot neushoornstroperij. Ook andere projecten zijn opgestart, zoals de opvolging van de dierenmigraties.
Sinds 2011 is Nepal er gedurende 3 periodes van telkens een jaar in geslaagd niet één neushoorn te verliezen aan stropers. Dit heeft onrechtstreeks hetzelfde proces in gang gezet voor de olifanten en tijgers, waarvan tijdens deze zelfde periodes ook geen slachtoffers te betreuren vielen.
Gesterkt door deze successen maakt Nepal zich nu op om de missie ‘2 mei 2017’ te lanceren, de datum waarop de Nepalezen hopen hun derde jaar zonder enige stroperij te mogen aankondigen.