Maak kennis met Eurythenes plasticus, het nieuwe gezicht van de plastic crisis

Maak kennis met Eurythenes plasticus, het nieuwe gezicht van de plastic crisis

Marine biologen van de Universiteit van Newcastle deden een verontrustende ontdekking tijdens een missie in de Marianentrog (in de Stille Oceaan tussen Japan en de Filippijnen), de diepst bekende plaats in de oceaan. In een onbekende soort diepzee-amfipode – informeel ook bekend als een 'hopper' – stelden de onderzoekers de aanwezigheid vast van PET plastic. De nieuwe soort werd symbolisch ‘Eurythenes plasticus’ gedoopt, in verwijzing naar het plastic dat het heeft ingenomen. WWF, die het onderzoek ondersteunde, roept op tot een internationaal akkoord om een einde te stellen aan de plastic pollutie.

 

In het lichaam van de Eurythenes plasticus zat polyethyleentereftalaat (PET), een stof die voorkomt in een verscheidenheid aan veelgebruikte huishoudelijke artikelen zoals waterflessen en trainingskleding. Het onderzoek werd gefinancierd door WWF en wordt vandaag gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Zootaxa.

Sarah VandenEede, beleidsmedewerker oceaan en visserij bij WWF België: “De nieuw ontdekte soort Eurythenes plasticus laat ons zien hoe ingrijpend de consequenties zijn van onze ontoereikende behandeling van plastic afval. Er zijn soorten die in de diepste, meest afgelegen plaatsen op aarde leven die al plastic hebben ingenomen voordat ze zelfs bekend zijn bij de mensheid. Kunststoffen zitten in de lucht die we inademen, in het water dat we drinken en nu ook in dieren die ver van de menselijke beschaving leven. ”

Ook Belgisch plastic afval vindt zijn weg naar de zee

Voordat ons plastic afval zijn weg vindt naar de lichamen van zeedieren, ondergaat het een lange reis die vaak begint in industriële landen zoals België. Sinds China op 1 januari 2018 de invoer van plastic afval uit Europa verbood zocht ons land uitwegen voor de afvalbergen in andere landen. In 2018 voerde ons land 71 miljoen ton afval uit naar Turkije, een land dat niet over een goede infrastructuur beschikt om dat afval te verwerken: het grootste deel komt terecht op open storten waar het blootgesteld wordt aan de elementen en vervolgens in waterlopen terecht komt.

De Turkse rivieren Seyhan en Ceyhan zijn twee van de belangrijkste bronnen voor plastic afval dat in de Middellandse zee terecht komt. Eenmaal in het water, breekt plastic afval uiteen in microplastics en verspreidt zich door de oceaan waar het wordt ingenomen door zeedieren zoals E. Plasticus.

WWF eist een internationale overeenkomst

Om mondiale plasticvervuiling wereldwijd te beëindigen, hebben we een wereldwijde oplossing nodig. Om dit doel te bereiken, lanceerde WWF in 2019 een internationale campagne waarin werd en wordt opgeroepen tot een wereldwijd juridisch bindend verdrag om plastic afval te verminderen, afvalbeheer te verbeteren en plastic vervuiling van de zee te beëindigen.

Elke minuut van elke dag komt er minstens één vrachtwagenlading plastic afval onze oceanen binnen. Om een ​​einde te maken aan deze enorme aanval van plastic afval, heeft WWF een wereldwijde petitie gelanceerd, die door meer dan 1,6 miljoen mensen over de hele wereld is ondertekend. Op onze website kunnen supporters hun regeringen oproepen zich in te zetten voor een internationaal, juridisch bindend verdrag.