Leven met grote katten: een essentiële uitdaging die we moeten aangaan

Leven met grote katten: een essentiële uitdaging die we moeten aangaan

Leeuwen, jaguars, sneeuwluipaarden: het lot van alle grote katten is zorgwekkend. Vanaf de top van de voedselketen in hun leefgebied concurreren ze rechtstreeks met de mens. En dat overleven ze vaak niet. Mochten ze verdwijnen, zou iedereen daar nochtans bij verliezen: dieren, bossen en mensen. Die ramp wil WWF kost wat kost vermijden.

ONZE MUZIKalE SUGGESTIE om het artikel te lezen

Wereldwijd zijn grote katten een bron voor inspiratie. De leeuw in Afrika, de jaguar in Zuid-Amerika en het sneeuwluipaard in de Himalaya. Hun mysterie en elegantie heeft kunstenaars geïnspireerd, hun kracht heeft tot legendes geleid en hun kwetsbaarheid blijft de wereld tot op vandaag intrigeren.

Naast hun culturele belang staan de grote katten ook symbool voor de gebieden waarin ze leven. Ze spelen een levensbelangrijke rol in hun ecosysteem. Verwijder grote roofdieren zoals de katachtigen en het kaartenhuis van het biologische evenwicht zal langzaam ineenstorten.

Katten in nood

Er zijn steeds meer bewijzen voorhanden van de huidige noodtoestand:

  • De leeuwen bezetten momenteel nog amper 8% van hun oorspronkelijk leefgebied, en hun populatie is met de helft geslonken in de voorbije 25 jaar.
  • De sneeuwluipaarden staan als ‘kwetsbaar’ aangeduid in de rode lijst van de IUCN, met een wereldwijde populatie van niet meer dan 4 000 individuen.
  • Jaguars bezetten momenteel nog 51% van hun oorspronkelijk leefgebied. In amper 14 jaar tijd is dit zelfs 20% verkleind.

Deze 3 soorten gaan gebukt onder dezelfde bedreigingen: het verlies en de vernietiging van hun leefgebied, de concurrentie met de mens om natuurlijke bronnen, vergeldingen voor aanvallen op vee, het verdwijnen van wilde prooidieren die worden vervanging door vee, de angst voor de veiligheid van de mens en stroperij voor de illegale handel.

Kat en mens, een haat-liefdeverhouding

Katachtigen leven vaak in dezelfde gebieden als mensen. De natuurlijke landschappen waarin leeuwen, jaguars of sneeuwluipaarden rondzwerven, zijn vaak ook het grondgebied van lokale gemeenschappen. Doordat de gebieden soms aan elkaar grenzen ontstaan er ook conflicten. In mindere maten is dit ook het geval in België, waar de wolven in gering zijn in aantal en nooit mensen aanvallen.

De conflicten tussen mensen en wilde dieren hebben rechtstreekse gevolgen, zoals verwondingen en doden bij zowel mensen als dieren, evenals het verlies van levensmiddelen.

Onrechtstreeks kunnen de conflicten tussen mensen en wilde dieren ook ernstige psychologische, fysieke en sociale gevolgen met zich meedragen, zoals chronische stress en de nood om te veel natuurlijke materialen te gebruiken voor de bescherming van huizen en levensmiddelen.

Toch zijn er talloze voordelen verbonden aan het behoud van wilde dieren: inkomsten uit het toerisme, een evenwichtige natuur waarvan alle levende wezens profiteren, enz. Daartegenover staan de kosten van het samenleven met wilde dieren. Die zijn ongelijk verdeeld en wegen op de mensen die dicht bij de dieren leven en die enkele van de meest kwetsbare gemeenschappen ter wereld vormen.

Om het lot van de mensen en de grote katten te verbeteren, heeft WWF het initiatief ‘Living with big cats’ (‘Samenleven met grote katten’) gelanceerd. Want als we in de loop van het komende decennium niets doen tegen deze bedreigingen, wacht de jaguars, de leeuwen en de sneeuwluipaarden hetzelfde tragische lot als de tijgers, wiens populatie amper een tiental jaar geleden nog bijna uitgestorven was.

'Living with Big Cats'

Het initiatief ‘Living with Big Cats’ van WWF wil het aantal conflicten tussen mensen en leeuwen, jaguars en sneeuwluipaarden verminderen en hun samenleven promoten in een gedeeld landschap. Dat is essentieel voor de heropleving van deze soorten en voor de verbetering van het welzijn van de lokale bevolking.

WWF focust op een mensgerichte aanpak om de conflicten op te lossen, door de gemeenschap te betrekken bij beslissingen, door de kosten van samenleven met grote katten te verkleinen en door de voordelen voor de gemeenschappen te vergroten.

Hoe kan jij het verschil maken?

Om dit initiatief in leven te houden, hebben we jou nodig! Je kan:

Wil je je kennis over grote katten testen? Doe de test!

Wil je op de hoogte blijven van onze acties?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief