Koala's redden met moderne technologie en oude tradities

Koala's redden met moderne technologie en oude tradities

Drones, AI en culturele verbranding: het winnende trio binnen ‘Fireproofing koala's’. Dit innovatieve project combineert moderne technologie met traditionele kennis in Australië. Het doel? Natuurherstel verbeteren en de unieke populatie koala's beschermen op een eiland voor de kust van Brisbane.

De beelden van 2019 staan op ieders netvlies gebrand: Australië zag meer dan 19 miljoen hectare in rook opgaan. Drie miljard dieren stierven of moesten vluchten.

Dat was lang niet de eerste ramp gelinkt aan bosbranden. Op Minjerribah Island (North Stradbroke Island, of Straddie voor de vrienden), voor de kust van Brisbane, vond in 2014 de ergste ramp plaats. 70% van het eiland af brandde af in dat jaar. Andere branden volgden in 2018 en 2019. Ze waren zo hevig dat de koala's geen schijn van kans hadden. Ze zijn de enige natuurlijk voorkomende eilandkoala's in Australië en ze leven al zo'n 8000 jaar geïsoleerd. De genetisch verschillende soort wordt met uitsterven bedreigd.

Sinds 2019 werpen veel inspirerende acties hun vruchten af. Ze werden opgericht en vermenigvuldigden zich door een ongekende wereldwijde mobilisatie. En dat is dankzij jullie, bedankt!

‘Fireproofing koalas’: Het beste van twee werelden

‘Fireproofing Koalas’ combineert het beste van moderne technologie en traditionele kennis. Inheemse gemeenschappen blazen een 60.000 jaar oude methode nieuw leven in. Die methode staat bekend als ‘cultural burning’ (culturele verbanding). Het idee is om vuur als een hulpmiddel te zien, niet als een boosdoener. Vuur wordt op strategische plaatsen gebruikt om het risico op catastrofale branden te verminderen. Ook om natuurherstel te stimuleren en inheemse soorten te beschermen.

Deze methode produceert veel minder hitte dan een ongepland vuur of zelfs een standaard verbranding en ze wordt toegepast afhankelijk van het seizoen. Het grootste nadeel was dat de veiligheid van alle dieren niet gegarandeerd kon worden. De oplossing? Moderne technologie om de methode te perfectioneren.

Lokale rangers van de Quandamooka Yoolooburrabee Aboriginal Corporation gebruiken nu drones met thermische camera's en AI om koala's te lokaliseren vóór de culturele verbrandingen. Zo kunnen ze de risico's voor deze iconische buideldieren tot een minimum beperken.

Synergie tussen technologie en traditie: het werkt echt!

Dronevluchten zijn sneller en nauwkeuriger dan zoekacties op de grond. Tijdens een zoektocht in Flinders Marsh vonden getrainde rangers 52 koala's in twee nachten, vergeleken met slechts één koala tijdens een zoektocht op de grond in een nabijgelegen gebied.

In risicogebieden nemen rangers extra voorzorgsmaatregelen: ze besproeien de vegetatie rond bomen waar koala's leven en zetten blusvliegtuigen in bij grote operaties. Deze inspanningen beschermen de koala's niet alleen, ze maakten ook de eerste uitgebreide telling mogelijk van het aantal koala's op het eiland.

koala

We willen graag de donateurs bedanken die reageerden op onze noodoproep in 2019, en degenen die ons met regelmatige donaties helpen om dit soort projecten te steunen. Jullie blijvende steun is cruciaal om onze wilde dieren te beschermen en het ons cultureel erfgoed te behouden. Heel erg bedankt!

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief