Illegale visvangst brengt vaquita op rand van uitsterven

Illegale visvangst brengt vaquita op rand van uitsterven

's Werelds meest bedreigde zeezoogdier, de vaquita, dreigt binnen afzienbare termijn uit te sterven. Uit nieuwe tellingen blijkt dat de populatie die alleen voorkomt in de Golf van Californië bij Mexico in een jaar is gehalveerd van circa 60 naar nog maar 30 dieren. Ook de laatste vaquita's, of Californische bruinvissen, worden nog altijd slachtoffer van illegale drijfnetten, waarin ze verstrikt raken en verdrinken.

 

Dat kondigde het International Committee for the Recovery of the Vaquita (CIRVA) eerder deze maand aan. De grootste bedreiging voor de diersoort zijn de visnetten die hen per ongeluk vangen en waarin ze verdrinken. En dan met name de drijfnetten die gebruikt worden voor de illegale vangst van de totoaba, een vis die erg gegeerd is in Azië. De totoaba’s zwemblaas is een dure delicatesse in Azië en volgt een illegale handelsroute van Mexico naar China, via de Verenigde Staten.

Onmiddellijk visserijverbod

WWF is zeer bezorgd over het lot van de laatste vaquita's. Aangezien de laatste cijfers de nood aan onmiddellijke actie aantonen, benadrukt WWF opnieuw zijn overtuiging dat de Mexicaanse overheid meteen en voor onbepaalde tijd de visvangst binnen de habitat van de vaquita moet verbieden en ook op de handhaving van dit verbod moet toezien. Dat is volgens WWF de enige manier om de vaquita nog te redden van uitsterving.

WWF dringt er verder bij de Amerikaanse en Chinese overheden op aan de smokkel van totoaba beter te bestrijden. Daarnaast zou China de verkoop van totoabaproducten moeten verbieden.

Illegale visvangst

Door illegale visvangst sterven de overblijvende vaquita’s nu in hoog tempo. De populatie is de afgelopen drie jaar ingestort van ruim 90 bruinvissen in 2014 naar nog maar zo’n 30 dieren nu. Na het uitsterven van de Chinese vlagdolfijn, dreigt nu weer een zeezoogdier te verdwijnen als gevolg van menselijke activiteiten. WWF wil met de Mexicaanse overheid en lokale vissers blijven samenwerken om de laatste vaquita's te beschermen en duurzame visserijmethodes te ontwikkelen.