Ecologische catastrofe in Australië

Ecologische catastrofe in Australië

Australië wordt geteisterd door een van de meest verwoestende bosbranden in zijn geschiedenis. De branden begonnen in september. Ze zijn de afgelopen maanden geïntensiveerd door  recordtemperaturen en intense droogte. Meer dan 8,4 miljoen hectare werd verwoest of staat in brand. Dat is bijna 3x de oppervlakte van België. 24 mensen verloren het leven en minstens 1,25 miljard dieren zijn gedood. De branden zullen naar verwachting aanhouden tot maart. Het gevaar is nog lang niet geweken. 

 

De branden troffen alle staten van Australië. New South Wales, West-Australië en de staat Victoria zijn het zwaarst getroffen. Sinds september is 8,4 miljoen hectare verbrand, dat is bijna 3x de oppervlakte van België.  

Large WW257760

Minstens 24 mensen - inclusief vrijwillige brandweerlieden - verloren hun leven bij de branden. Duizenden huizen en gebouwen zijn vernietigd. Reddingsdiensten slagen er niet in om de enorme branden te blussen, zelfs met de hulp van brandweerlieden uit andere landen. De weersvoorspelling kondigt nog steeds hoge temperaturen aan de komende dagen. Het gevaar is dus nog lang niet voorbij. De massale evacuaties in New South Wales en Victoria behoren tot de grootste noodbewegingen in de geschiedenis van het land. 

NOODFONDS VOOR DE AUSTRALISCHE BOSSEN

Effecten op dieren in het wild

De vernietiging van de natuur in Australië heeft ook een zware impact op dieren in het wild. WWF schat dat sinds september 1,25 miljard dieren gedood zijn. Zolang de branden aanhouden, is de omvang van de schade onzeker, maar de tol zal naar verwachting veel zwaarder zijn.

Onder de slachtoffers van de branden: duizenden koala's en andere emblematische soorten van Australië, zoals kangoeroes, wallabies, kookaburras, kaketoes en honingeters.

Veel bossen zullen decennia nodig hebben om te herstellen, en branden verhogen het risico dat sommige soorten in het wild uitsterven.

RSwwfau 13543

WWF lanceert een noodoproep voor financiële hulp 

WWF-België lanceert een noodoproep voor donaties op zijn site om ziekenhuizen en intensive care units voor koala's te financieren. We hebben ook een langetermijnplan gelanceerd om het leefgebied van de koala te herstellen met de ambitie om tegen 2030 2 miljard bomen te redden en te planten. 

Binnenkort is er meer informatie beschikbaar!

NOODFONDS VOOR DE AUSTRALISCHE BOSSEN

PS: Wist je dat je 45% van je giften aan WWF in mindering kunt brengen van je belastingen als ze samen op het einde van het jaar minstens € 40 bedragen? Zo kost € 40 je in werkelijkheid slechts € 22 en € 100 eigenlijk € 55.