De olifanten van het natuurreservaat Selous uitgerust met satelliethalsbanden om ze tegen stropers te beschermen

De olifanten van het natuurreservaat Selous uitgerust met satelliethalsbanden om ze tegen stropers te beschermen

Het is een primeur! In Tanzania zijn 60 olifanten van het Selousreservaat voorzien van een halsband met een herkenningssysteem via satelliet. Doel: de olifanten live volgen en hun verplaatsingen bestuderen om ze op termijn tegen de stropers te beschermen en de conflicten met de mens te verkleinen. Deze actie maakt deel uit van een ambitieus programma, een initiatief van de Tanzaniaanse overheid met steun van WWF.

 

Van 110 000 olifanten naar 15 000 vandaag

In minder dan 40 jaar heeft het Selous natuurgebied, een van de oudste natuurgebieden van Afrika ingeschreven als Werelderfgoed van UNESCO, bijna 90% van haar olifantenpopulatie verloren door stroperij. Selous was in de jaren 1970 een van de belangrijkste toevluchtsoorden voor de Afrikaanse olifanten. Van de 110 000 olifanten die vroeger de savannes, de draslanden en de bossen bevolkten zijn er nog maar 15 000 over. Het is daarom van groot belang de beschermingsmogelijkheden van de boswachters te versterken.

WWF elephants olifanten gallery

De strijd tegen stroperij en de vermindering van de conflicten tussen mens en olifant

In een gebied zo groot als Selous waar van stroperij sprake is, kan precieze informatie over de locatie van olifanten essentieel zijn om te anticiperen op de risico’s waar ze mee te maken kunnen krijgen te anticiperen’, onderstreept Asukile Kajuni van WWF-Tanzania.

De verzamelde data geven informatie over de voorgaande locaties van de kudden, waarvan elk individu uitgerust is met een halsband. Deze apparatuur maakt het mogelijk om te kunnen anticiperen op de gevaren waar de olifanten aan blootgesteld kunnen worden, zoals het risico stropers tegen te komen. De halsbanden hebben onder andere als doel om informatie te verzamelen zodat de beste beslissingen genomen worden om het conflict tussen de mens en de olifant op te lossen.

Bij een waarschijnlijke inval van een kudde olifanten in de dorpen, waarbij ze de landbouwgronden vernietigen, zullen de teams gewaarschuwd worden. Deze gegevens zullen helpen om de olifanten weg te kunnen houden van onbeschermde gebieden en beperken zo conflicten met de mens.

Jaarlijks worden gemiddeld 20 000 olifanten gedood voor hun ivoor in Afrika. ‘Dat is onaanvaardbaar en moet nu stoppen’ laat Margaret Kinnaird, experte Wilde soorten bij WWF-international, weten.