De intelligentie van de olifanten bedreigt hun leven in Thailand
De intelligentie van de olifanten bedreigt hun leven in Thailand
In het Kui Buri national park in Thailand zijn de olifanten dol op de ananasvelden. Deze komen ze tegen tijdens hun trektochten, maar jammer genoeg brengt dat schade met zich mee. Dit zorgt voor spanningen met de lokale bevolking, wat het leven van de olifanten bedreigt. Dit is een onhoudbare situatie die WWF zo snel mogelijk wil oplossen.
Olifanten in het Thaise Kui Buri National Park zijn al lang gewend om hun bos te verlaten als het te verloederd of dor wordt. Ze gaan in de richting van gecultiveerde grond, vooral die van de ananasteelt.
Resultaat: ze plunderen en vernietigen de gewassen waardoor de lokale bevolking in de financiële problemen komt. De afgelopen jaren kon de bevolking dit verlies compenseren dankzij de inkomsten van het eco-toerisme, maar Covid-19 heeft hier een stokje voor gestoken.
Oplossingen om olifanten weg te houden... werken maar voor even
Om te voorkomen dat olifanten in de buurt komen, hebben de lokale gemeenschappen lang geprofiteerd van het opzetten van een waarschuwingssysteem: enkele strategisch geplaatste bewakingscamera's waarschuwen wanneer olifanten de gewassen naderen. Een team van bewakers, klaar om in te grijpen, verzamelt zich om de dieren te laten schrikken zonder ze te kwetsen, voordat er schade ontstaat. Makkelijk, hè?
Zodra ze een camera zien, veranderen ze hun route
Maar het zit zo: olifanten hebben een kolossaal geheugen en zijn bijzonder intelligent. Ken je het gezegde "dezelfde oorzaken hebben dezelfde effecten"? Blijkbaar kennen olifanten dit ook. Daarom gaan ze nooit meer terug naar de camera die hen heeft gespot, maar nemen ze systematisch alternatieve routes. Als ze een camera zien, zullen ze ook van route veranderen. Daarom moeten de camera's worden verwisseld zodra ze er een zien... en het is een kwestie van ze goed te camoufleren! Het is een vermoeiende klus, vooral omdat er te weinig camera's zijn op dit moment.
Een situatie die onlangs is verergerd
Zonder toerisme hebben de lokale gemeenschappen nu alleen nog maar hun plantages als bron van inkomsten. Hierdoor is de tolerantie van de lokale gemeenschappen naar de olifanten toe ingestort. Dit is wraakroepend en resulteert vaak in de dood van de olifanten door vergiftiging, elektrocutie of geweerschoten.
Dit is vreselijk voor deze bedreigde diersoort die al moet vechten voor zijn bestaan. Helaas zijn deze situaties niet onvermijdelijk.
Hoe kun jij de olifanten beschermen?
WWF werkt op verschillende manieren aan langetermijnoplossingen die zowel mens als dier ten goede komen. En dat is precies wat we ook hier doen :

We willen het leefgebied van de olifanten verbeteren: door ervoor te zorgen dat de olifanten toegang hebben tot voldoende water en door hun leefgebied te beschermen en te herstellen, zullen de olifanten minder snel andere gebieden verkennen

We willen de komst van olifanten beter detecteren: onze huidige alarmsystemen zijn niet genoeg - er zijn meer camera's nodig.

We willen de lokale gemeenschappen helpen om de crisis te boven te komen: WWF probeert een label te creëren voor ananassen die gegarandeerd "vrij van olifanten" zijn. Daarnaast wordt een steunfonds opgericht om verliezen te compenseren en hun inkomsten te diversifiëren.
Op deze manier herstellen we het evenwicht voor de olifanten van Kui Buri.
Doe mee en maak deel uit van de oplossing!
- Adopteer symbolisch een olifant : met een maandelijkse gift help je om de olifanten op een duurzame manier te beschermen.
- Steun dit project vandaag nog met een eenmalige gift. Bijvoorbeeld:
Samen kunnen we de Aziatische olifant beschermen. Dit buitengewoon intelligent dier heeft nu betere bescherming nodig, voordat het te laat is.