7 tips voor duurzame feestdagen

7 tips voor duurzame feestdagen

Ho ho ho! De eindejaarsfeesten komen eraan en die leiden meestal tot overconsumptie. Maar wat als we dit jaar eens wat vroeger zouden beginnen aan onze goede voornemens, en de magie van de feesten duurzamer zouden maken? Je hoeft hiervoor zeker niet alle verwennerijtjes op te geven die bij deze periode van het jaar horen. Het team van WWF-België heeft zeven ideeën verzameld waarmee jij een ‘groenere’ kerst kan beleven. Ben je er klaar voor? 

DE FEESTEN

De maaltijd

En als je je kerstmaaltijd nu eens wat duurzamer zou maken? Je vleesverbruik minderen is bijvoorbeeld goed voor jezelf en voor de planeet. De vee-industrie alleen al veroorzaakt bijna 15% van alle door de mens veroorzaakte broeikasgasuitstoot en vereist ruimte en enorme hoeveelheden water en voedsel. En met de eindejaarsfeesten komt daar nog een schepje bovenop. Gelukkig kunnen kleine aanpassingen de ecologische voetafdruk van de feestmaaltijden verkleinen: kies bijvoorbeeld voor lokale fairtradeproducten uit de korte keten en laat groente een hoofdrol spelen in je menu. Nog niet overtuigd? Bekijk het duurzame feestmenu dat in samenwerking met Amandine Poli is samengesteld in het kader van ons Eat4Change-project.

Opnieuw verbinden zoeken met de natuur met de hele familie

De feestperiode biedt ons de kans om tijd door te brengen met onze geliefden wanneer de omstandigheden dat toelaten. Probeer aan je feesten een wandeling in het bos, op het platteland of in een park toe te voegen. De maand december is een ideale periode om allerlei soorten vogels en kleine zoogdieren te observeren, zoals de rode eekhoorn.

DE CADEAUS

Verkies kwaliteit boven kwantiteit

Bijna een volwassen Belg op vijf zegt cadeaus te hebben gekregen die hij of zij niet wou of nooit zal gebruiken. Door minder cadeaus te kopen maar voor betere kwaliteit te kiezen, verminder je de risico’s op verspilling en bespaar je op je kerstbudget. Op voorhand lotjes te trekken met je vrienden of familie om te bepalen wie voor wie een cadeautje koopt, is een goede oplossing om het plezier van het schenken te combineren met een redelijk budget.

Schakel je inpaktalent in

Om een papierberg te vermijden bij het uitpakken van de cadeautjes bestaan er meerdere mogelijkheden. ‘Furoshiki’ is een traditionele Japanse methode waarbij je stof gebruikt om geschenken in te pakken en te vervoeren. Het is origineel, herbruikbaar en het ziet er prachtig uit. Voor de minder avontuurlijke inpakkers onder ons blijven krantenpapier, gerecycleerd papier of papier met een FSC-certificaat uitstekende opties. Het aanbod is sterk uitgebreid en laat je toe om je cadeaus op traditionele wijze in te pakken zonder onze bossen te schaden.

Schenk immateriële cadeaus

Verminder de vraag naar materiële bronnen door een ervaring te schenken. Of je nu je eigen tijd ter beschikking stelt of een bon schenkt voor een activiteit, dit is een ideale manier om samen te komen en een leuke tijd te beleven.

WWF steunen

Kom je inspiratie tekort? Waarom zou je dan geen symbolische adoptie van een sneeuwluipaard schenken voor WWF?

Le monde du léopard des neiges

Je kan ook kiezen voor een bijdrage aan de Rangerclub. Zo ontvangt een jongere vier keer per jaar het Rangerclub Magazine en krijgt hij of zij toegang tot talloze activiteiten rond het behoud van onze mooie planeet!

DE KERSTVERSIERING

Zelfgemaakte versiering

Nu de dagen alsmaar korter en grijzer worden, voelt het versieren van je huis met warme en fonkelende decoraties haast levensnoodzakelijk aan. Het goede nieuws is dat iedereen deze decoraties makkelijk zelf kan maken. Wees gerust, je hoeft echt niet aan de slag met rolletjes wc-papier. Wel met gedroogde sinaasappelschijfjes, zuurstokken, dennenappels, wijnkurken... Een leuke activiteit die goed is voor je portemonnee en het milieu.
Hieronder vind je alvast een recept voor zelfhardend deeg waarmee je zelf maagdelijk witte decoratiestukken kan maken. Al wat je nodig hebt, zijn deegvormen en enkele ingrediënten die je vast in je voorraadkast hebt staan.

Het recept:
1 glas maïszetmeel (zoals Maïzena)
2 glazen zuiveringszout
1 glas water

Meng alle ingrediënten in een steelpan en verwarm op een laag vuur. Het mengsel zal dikker worden (net als soezendeeg) tot het loskomt van de zijkanten. Laat het daarna afkoelen en rol het dan uit met een deegroller. Snijd de vormen van je keuze uit met uitsteekvormen. Vergeet niet een gaatje te laten voor een touwtje om je creaties aan op te hangen. Laat ze tot slot ten minste 48 uur drogen voor je ze verder behandelt.

Duurzaam feestmenu

ONtdek wat wwf doet voor de natuur in belgië
Schrijf je in voor ons nieuwsbrief