Educatief materiaal

Virunga in actie

Een project rond duurzame ontwikkeling! Aan de hand van een terreinproject van WWF in Congo krijgen de leerlingen een echt duurzaamheidsvraagstuk voorgeschoteld: hoe een natuurpark beschermen en toch voorzien in de energiebehoeften en noden van de lokale bevolking? Heel wat linken met de leefwereld van kinderen en jongeren hier maakt het energievraagstuk ook relevant voor de situatie in België.

In het hart van Afrika vinden we het Nationaal Park Virunga.
Dit natuurpark ligt in het uiterste oosten van de Democratische Republiek Congo, aan de grens met Oeganda en Rwanda. Het werd in 1925 opgericht om de grote diversiteit aan fauna en flora te beschermen.

LEEFTIJD

6 - 18 jaar

thema

Bossen, duurzaam leven

type

Pedagogisch dossier

https://www.youtube.com/embed/LXk4xCCpsRw

De berggorilla’s zijn het symbool van het park. Er zijn er nog maar 700 op de hele wereld, die allemaal in deze regio leven, waarvan ongeveer 400 gorilla’s in het Virungapark zelf.
WWF is al meer dan 20 jaar actief in de regio en heeft er verschillende projecten lopen om het park met zijn gorilla’s te beschermen, en dat door herbebossingsprojecten uit te voeren. Dat doen we samen met de lokale bevolking, zodat ook hun levensomstandigheden verbeteren.
Met ‘Virunga in actie’ stelt WWF een educatief pakket voor over het ecomakala-project (makala betekent houtskool), waarbij bomen worden aangeplant rond het park om er dan houtskool van te maken, zodat de bevolking daarvoor niet meer in het park moet kappen. Met twee films, één versie voor 10-14 jarigen (echte beelden gecombineerd met animatiebeelden) en één voor 14-18 jarigen, stellen we dit project voor. Ideaal om het in de klas te hebben over duurzame ontwikkeling aan de hand van een concreet terreinproject.
 
Een must voor elke leerkracht die EDO in zijn of haar klas wil halen!