Nieuw educatief platform ‘Planeet Biodiversiteit’ online!

Nieuw educatief platform ‘Planeet Biodiversiteit’ online!

'Onze educatieve tools helpen scholieren begrijpen hoe belangrijk biodiversiteit is’ 

Brussel, 6 september 2023 – Vanmorgen stelden WWF-België, GoodPlanet en de Federale Overheidsdienst Leefmilieu het nieuwe pedagogische platform ‘Planeet Biodiversiteit’ voor in Brusselse basisschool Pacheco. Dit gratis platform maakt leerkrachten en scholieren bewust van de uitdagingen waar we voor staan. De inhoud is speels, gebruiksklaar en aangepast aan de leeftijd. Ook federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) nam deel aan de activiteiten en zag dat het goed was.

‘Met praktisch en origineel lesmateriaal willen we het bewustzijn over biodiversiteitskwesties vergroten’, legt Steven Van den Panhuyzen van WWF-België uit.  

Biodiversiteit vormt de levensader waarvan we met z’n allen afhangen voor water, voedsel, medicijnen, economische groei en nog zoveel meer. Wist je dat de helft van het wereldwijde BBP afhankelijk is van de natuur?  

Steven Van den Panhuyzen aan het woord. © Hans Moyson / WWF-België

Een miljoen

Ook om de klimaatcrisis aan te pakken, hebben we absoluut biodiversiteit nodig. Land en oceaan absorberen meer dan de helft van alle koolstofemissies, maar de natuur verkeert in crisis, mede door het veranderende klimaat. Tot wel een miljoen soorten zijn met uitsterven bedreigd en kunnen binnen enkele tientallen jaren al verdwijnen.  

Daarom moeten we snel handelen en het bewustzijn rond het belang van biodiversiteit vergroten. ‘We reiken wetenschappelijk gevalideerde informatie aan en richten ons op zowel leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar als leerlingen uit de derde graad van de middelbare school’, legt Van den Panhuyzen uit. 

Jouw totemdier

De precieze oppervlakte van ontbost gebied berekenen? De weg in kaart brengen die spaghetti bolognese aflegt voor hij op je bordt belandt? Planeet Biodiversiteit doet leerlingen nadenken over consumptiekeuzes en de impact ervan op de biodiversiteit, soms duizenden kilometers verderop. 

'Onze educatieve tools helpen scholieren begrijpen hoe belangrijk biodiversiteit is’, vertelt Van den Panhuyzen. 'Het platform helpt ook leerkrachten om complexe thema’s goed te duiden.’ 

Aan de hand van een quiz met vragen over het dagelijkse leven ontdekken leerlingen hun totemdier en leren ze bij over hun consumptieprofiel en de impact ervan. 

Minister Khattabi

Ook federaal minister van Leefmilieu Zakia Khattabi nam deel aan de educatieve spelvormen. Ze sprak zich daarna uit. ‘Het verlies aan biodiversiteit raakt ons allemaal. We moeten actie ondernemen. Het goede nieuws is dat ieder van ons een bijdrage kan leveren aan het behoud van de natuur en haar ecosystemen, zelfs via onze eetgewoonten. Dat is de boodschap van Planeet Biodiversiteit’, getuigt ze. 

Federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi in overleg met de leerlingen van basisschool Pacheco. © Hans Moyson / WWF-België

Eerste module?

De eerste module van het platform gaat over voeding. Thema’s die daarbij aan bod komen zijn bijvoorbeeld veeteelt, landbouwsystemen en ultrabewerkt voedsel. In de toekomst volgen nog andere modules. 

‘Dit educatieve platform geeft me hoop’, laat minister Khattabi optekenen. ‘Met eenvoudige tips ontdekken jongeren hoe ze onze biodiversiteit mee kunnen beschermen’, besluit ze.

Leerlingen en leerkracht druk in de weer met het platform 'Planeet Biodiversiteit'. © Hans Moyson / WWF-België

Het pedagogische platform ‘Planeet Biodiversiteit’ is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, WWF-België en GoodPlanet Belgium. Ook het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen en de KU Leuven droegen bij tot de ontwikkeling ervan. 

Meer info

https://planeetbiodiversiteit.be/  

Download hier de brochure en poster.   

Bekijk hier de video


Contact
Hans Moyson
Media Relations Manager
WWF-België

[email protected] 
+32 (0) 472 01 17 06
+32 (0) 2 340 09 43

Over WWF
WWF is een onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie en een wereldwijd netwerk dat actief is in bijna 100 landen. Onze missie is de aantasting van de natuurlijke omgeving van de planeet een halt toeroepen en een toekomst opbouwen waarin mensen leven in harmonie met de natuur. We willen de biologische diversiteit van de wereld in stand houden en zetten in op het gebruik van hernieuwbare, duurzame natuurlijke hulpbronnen. Ook de vermindering van vervuiling en afval is een van onze belangrijke speerpunten.