Help de natuur en krijg 5.000 euro via WWF

Help de natuur en krijg 5.000 euro via WWF

‘Veel mensen willen actie ondernemen, met dit fonds ondersteunen we hen’

Brussel, vrijdag 11 augustus 2023 – Het weer is in de war en de gevolgen van de klimaatcrisis worden almaar duidelijker. Ecosystemen raken aangetast en de biodiversiteit neemt af, ook in België, waar 95 procent van de habitats in slechte toestand verkeert. Gelukkig kunnen we heel wat ondernemen om de situatie te verbeteren. Daarom trekt het ‘Fonds voor natuur bij ons’ opnieuw 200.000 euro uit om lokale initiatieven te steunen die bijdragen aan de bescherming van de natuur in ons land. Meedoen? Je kan je voorstel nog indienen tot en met vrijdag 22 september 2023.

Het ‘Fonds voor natuur bij ons’ werd in 2021 opgericht door WWF-België en Be Planet, de Belgische stichting die duurzame burgerinitiatieven steunt. ‘Projecten hebben simpelweg het meeste kans op slagen als ze ook daadwerkelijk gedragen worden door de lokale bevolking’, vertelt projectverantwoordelijke Céline De Caluwé van WWF-België.

‘En wie kan de lokale nood aan bloeiende natuur het beste inschatten? Of de opportuniteiten spotten? Juist, de buurtbewoners zelf!’ onderstreept De Caluwé (hierboven op de foto, links, op projectbezoek bij de vzw Aer Aqua Terra in 2022).

Met kleinere, succesvolle initiatieven kunnen burgers een positieve impact hebben op de lokale natuur en een cultuurshift teweegbrengen. Daar zijn we rotsvast van overtuigd bij WWF. ‘Together Possible’ is dan ook met reden onze slogan.

© Delphine Delire / WWF-België, project Petit Hameau, 2022.

In 2021 lanceerde WWF-België de eerste editie van het ‘Fonds voor natuur bij ons’. Die leverde meteen 115 inzendingen op. Een onafhankelijke jury koos daaruit 47 laureaten, die in 2022 op financiële steun konden rekenen, tot maximaal 5.000 euro per project. Zo ging het volledige budget – 200.000 euro – naar lokale natuurprojecten uit heel België.

Eetbaar bos

‘We merken dat heel veel mensen echt actie willen ondernemen om de natuur dicht bij huis een handje te helpen. Met dit fonds ondersteunen we hen’, legt De Caluwé uit.  

Het ‘Fonds voor natuur bij ons’ geeft burgers bovendien de mogelijkheid om creatieve ideeën uit te wisselen. ‘We brengen de verenigingen met elkaar in contact en hopen dat ze elkaar stimuleren en een heuse burgerbeweging voor natuurbescherming in België zullen vormen’, gaat De Caluwé verder.

© Delphine Delire / WWF-België, project Beverwerkgroep, 2022.

Forest Farm was een van de laureaten van de eerste editie. Die vzw legde in Asse (Vlaams-Brabant) een eetbaar bos aan voor duurzame voeding, en kreeg 5.000 euro. In het eetbare bos staan fruitbomen die voor schaduw zorgen, die andere gewassen beschermen en die koolstof opvangen. Dat alles zonder meststoffen en zonder externe aanbreng van water en compost. Met resultaat: ook tal van diersoorten (van insecten en amfibieën tot vogels en zoogdieren) vonden hun weg naar het bos.

Familie bevers

Een ander voorbeeld uit de vorige editie: een natuurreservaat voor bevers in de Ardense valleien. Omdat de wilde rivierzones die bevers nodig hebben erg schaars zijn, kocht de betrokken vzw een privéterrein aan in de buurt van Houffalize (provincie Luxemburg). Dat terrein van 1,4 hectare dreigde voor de jacht gebruikt te worden, maar is nu dus een reservaat voor een familie bevers.  
 
Ook stedelijke projecten maken trouwens kans om ondersteund te worden. Zo mocht de Brusselse vzw Canal it Up vorig jaar eveneens 5.000 euro bijschrijven. De organisatie wil de waterkwaliteit van het kanaal verbeteren in het centrum van de stad. Vrijwilligers varen er het kanaal af met kajaks om er de viezigheid uit scheppen. Een proper, plasticvrij Brussels kanaal, waar plaats is voor meer natuur en biodiversiteit, is hun doelstelling.

Wil je de laureaten zelf eens aan het woord zien en horen over hun project en de steun van het 'Fonds voor natuur bij ons'? Bekijk dan de minireportage hieronder.

Heb jij ook een geweldig idee om de natuur in jouw buurt te doen bloeien?
Dien dan ten laatste op 22 september 2023 je projectvoorstel in!

Dit zijn de criteria

De projectoproep 2023 van het 'Fonds voor natuur bij ons' richt zich op lokale, kleinschalige projecten van vzw’s, feitelijke verenigingen en coöperaties.

Die burgerinitiatieven moeten een concrete en positieve impact hebben op de lokale natuur, en hebben betrekking op een of meer van deze thema’s: 

  • natuur en biodiversiteit
  • landbouw
  • vervuiling
  • droogte en klimaat


Een onafhankelijk jury beoordeelt de projecten op basis van deze elementen

  • positieve impact op de lokale natuur, 
  • diversiteit en inclusieve aanpak, 
  • participatie en partnerschap, 
  • haalbaarheid en continuïteit van het project, 
  • opleiding en sensibilisering. 


Je kan je projectvoorstel indienen tot en met vrijdag 22 september 2023.
Meer info vind je op onze webpagina met de projectoproep.  


#TogetherPossible

© Delphine Delire / WWF-België, project Petit Hameau, 2022.

Contact
Hans Moyson
Media Relations Manager
WWF-België

[email protected] 
+32 (0) 472 01 17 06
+32 (0) 2 340 09 43

Over WWF
WWF is een onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie en een wereldwijd netwerk dat actief is in bijna 100 landen. Onze missie is de aantasting van de natuurlijke omgeving van de planeet een halt toeroepen en een toekomst opbouwen waarin mensen leven in harmonie met de natuur. We willen de biologische diversiteit van de wereld in stand houden en zetten in op het gebruik van hernieuwbare, duurzame natuurlijke hulpbronnen. Ook de vermindering van vervuiling en afval is een van onze belangrijke speerpunten.