3 Europese bizons uit Bellewaerde herontdekken het wilde bestaan in de Karpaten

3 Europese bizons uit Bellewaerde herontdekken het wilde bestaan in de Karpaten

Brussel, 10 juni 2016 – Zaterdag 11 juni, worden drie Europese bizons uit het West-Vlaamse Bellewaerde vrijgelaten in de Roemeense Karpaten. De actie maakt deel uit van een groots opgezet herintroductieproject van WWF en Rewilding Europe. Deze herintroductie vindt plaats op een Natura 2000 natuurgebied in de Tarcu bergen, dat zich uitstrekt over 59.000 hectaren en waar ook beren en wolven leven. Twee jaar geleden werden ook al enkele bizons uitgezet uit het Belgische dierpark in Han-sur-Lesse. WWF wil komen tot een netwerk van natuurgebieden die verbonden zijn door corridors waardoor het natuurlijke ecosysteem zoveel mogelijk bewaard kan blijven.

 

De Europese bizon of Wisent is het grootste zoogdier van Europa.  Het oorspronkelijke leefgebied van de Wisent is Oost-Europa, maar ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog was de diersoort volledig uitgestorven in het wild.  Dankzij verschillende kweekprogramma's en herintroductieprojecten ontstond er opnieuw een wilde populatie.  Er leven slechts een 3000 Europese Bizons in vrije of semi-vrije kuddes.

Herintroductie

Estorat, Ipsa en Ipsos zijn de eerste Europese bizons uit Bellewaerde die in het wild worden uitgezet via een herintroductieproject in samenwerking met Rewilding Europe en WWF Roemenië. Sinds 2012 neemt Bellewaerde intensief deel aan het Europees Kweekprogramma voor deze diersoort en zijn er al verschillende geboortes geweest in het park.

Zaterdag 11 juni worden de bizons losgelaten in een acclimatisatie zone van zo'n 15 hectare waar ze een aantal weken zullen verblijven tot ze zich hebben aangepast en een sociale kuddestructuur hebben gevormd.  Snel daarna, zullen ze een ‘rewilding’ zone van 150 hectare betreden.

Eenmaal de kudde de vrijlatingszone heeft verlaten, zullen er geen menselijke tussenkomsten meer zijn. Dan maken ze integraal deel uit van het natuurlijke ecosysteem in het 59.000 hectare grote Tarcu Mountains Natura 2000 gebied, als onderdeel van het herintroductieproces van deze legendarische diersoort.

Tot 2024, zullen Rewilding Europe en WWF verder Europese bizons herintroduceren in de Zuidelijke Karpaten, om zo een levensvatbare populatie van ten minste 300 dieren uit te bouwen.