Nieuws

WWF ontbossingsrapport: 14 keer België verdwenen in 13 jaar

Een nieuw WWF-rapport analyseert 24 ontbossingsfronten in Latijns-Amerika, Azië en Afrika en stelt vast dat tussen 2004 en 2017 meer dan 43 miljoen hectare tropische en subtropische bossen in deze regio's zijn ontbost, d.w.z. een oppervlakte gelijk aan 14 keer de grootte van België. Ons land heeft een zware voetafdruk door de invoer van grondstoffen.

.. Lees meer

Kerstmis brengt tweemaal goed nieuws voor de Limburgse roedel

2020 zat vol plotwendingen voor de roedel van Noëlla en August in Limburg. Nieuwe video's van INBO (het Vlaams Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) brengen een paar dagen voor kerst dubbel goed nieuws: de wolf die begin december op de weg is aangereden, leeft nog. En Noëlla en August hadden geen vier, maar vijf welpen!

.. Lees meer

Herstel van de Europese bizon, maar 31 andere diersoorten voorgoed verdwenen volgens de nieuwe rode

Na een moeilijk jaar op zoveel verschillende vlakken, brengt het einde van het jaar ook nog eens de publicatie met zich mee van de nieuwe rode lijst van bedreigde soorten van de IUCN. Eens te meer moet de organisatie de alarmbel luiden: van de 128 918 soorten op de lijst, zijn er vandaag meer dan 35 000 met uitsterven bedreigd. 31 soorten zijn voortaan zelfs officieel uitgestorven. Maar er is ook goed nieuws. De Europese bizon is van de status van ‘kwetsbaar’ naar ‘bijna bedreigd’ opgeklommen.

.. Lees meer

Een Brussels voetbalveld opgelicht met kaarsen om ontbossing aan te klagen

WWF, Greenpeace en Bos+ voerden vanochtend een sensibiliseringsactie voor de bescherming van bossen op het voetbalveld van het gemeentelijk stadion van Schaarbeek. In aanwezigheid van de federale minister van Leefmilieu, Zakia Khattabi, vormden de ngo’s de letters 'Together4Forests' in brandende kaarsen op het speelveld om ons eraan te herinneren dat er in de wereld elke twee seconden een voetbalveld wordt ontbost. WWF, Greenpeace en Bos + overhandigden de handtekeningen van 87.000 Belgen die pleiten voor een Europese wet tegen het op de markt brengen van geïmporteerde producten die verantwoordelijk zijn voor ontbossing.

.. Lees meer

5 jaar na het ParijsAkkoord is het nu de hoogste tijd voor Actie

Zaterdag 12 december markeert de 5e verjaardag van het akkoord van Parijs. Om dit jubileum te vieren, houden het Britse COP26-voorzitterschap, de VN en Frankrijk een virtuele klimaatambitie-top. Nationale regeringen worden onder meer uitgenodigd om ambitieuzere klimaatplannen te presenteren om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5° C. 

.. Lees meer

Internationale Climate Change Performance Index: België zakt met 5 plaatsen in de ranking

De ‘Climate Change Performance Index’ beoordeelt de klimaatprestaties van 57 landen plus de Europese Unie. Samen zijn deze landen verantwoordelijk voor 90% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Na de verdere daling van België op de ranglijst roept WWF de nieuwe regeringen op om onmiddellijk beleid te voeren dat de uitstoot van broeikasgassen structureel vermindert. België moet nu dringend met een verbeterd Nationaal Energie – en Klimaatplan komen dat het Akkoord van Parijs respecteert.

.. Lees meer

60.000 koala's getroffen door bosbranden

Volgens een rapport in opdracht van WWF-Australia waren meer dan 60.000 koala’s slachtoffer van de grote bosbrandencrisis van begin dit jaar. De gevolgen zijn onder meer overlijden, letsels, trauma’s door inademing van rook, hittestress, uitdroging, verlies van leefgebied, verminderde voedselvoorziening en verhoogd risico op conflicten met andere dieren na hun vlucht naar niet verbrande bossen. 

.. Lees meer

Triest ontbossingrecord voor de Braziliaanse Amazone

De ontbossing in het Braziliaanse Amazonewoud is met 9,5% toegenomen op een jaar tijd. In totaal is 11.088 km² regenwoud vernietigd, zegt het Braziliaans Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) op basis van satellietbeelden. Dit is het hoogste niveau van ontbossing van de laatste twaalf jaar. Elke minuut verdwijnen drie voetbalvelden aan bos!

.. Lees meer

Mensenrechten in het hart van natuurbescherming

Vorig jaar stelde WWF een onafhankelijk expertenpanel aan om te onderzoeken hoe wij zijn omgegaan met meldingen van mensenrechtenschendingen door enkele overheidsrangers in moeilijke en afgelegen regio’s (landscapes) in Centraal Afrika, India en Nepal. Het rapport ‘Mensenrechten implementeren in Natuurbehoud – Van intentie naar actie’ is het resultaat. Het expertenpanel vond geen aanwijzingen dat WWF-personeel heeft opgeroepen tot, of meegedaan met enige geweldpleging. 

.. Lees meer

1 2 3 4 5 ... 24