Christiane Linet
Wanneer Christiane Linet vertelt over haar jaren bij WWF, verschijnt al de natuurpracht die ze heeft zien verdwijnen zo weer voor haar ogen. “Tijdens mijn eerste reis naar Virunga, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, leefden er tot dertigduizend nijlpaarden in de rivier Rutshuru.Het was een adembenemend spektakel”, herinnert Christiane zich. Vandaag kunnen we met moeite de enkele honderden individuen die overblijven beschermen tegen stroperij. “Ik heb de prachtige kans gekregen om tal van ongerepte plaatsen te bezoeken.En ik heb kunnen bijdragen tot de bescherming van enkele van die plaatsen.” Eén van de eerste beschermingsprojecten waaraan Christiane meewerkte in België, was de herintroductie van wilde ganzen en ooievaars in de polders in de streek rond Damme. Christiane en haar echtgenoot hebben geen kinderen. Ze kozen voor het duolegaat ten gunste van hun neef en WWF. “Met het duolegaat verzeker ik de toekomst van de mensen waar ik van hou, maar ik draag ook bij tot de toekomst van de planeet”, legt Christiane uit. “Ik heb het gevoel dat ik zo iets belangrijks nalaat, iets waarin ik diep geloof.”
Meep & Hanneke van Kampen
Meep: “WWF staat al jaren op de lijst van goede doelen die wij steunen. De bescherming van het milieu en wilde dieren ligt ons nauw aan het hart. Onze planeet verdient het echt om beschermd te worden. Als dierenarts ben ik erg gevoelig voor de bescherming van de natuur. Ik ben opgegroeid op het platteland. Als kind speelde ik graag in de velden en observeerde ik de leeuweriken. Ook vandaag nog vormt de natuur een bron van inspiratie en welzijn voor mij. WWF opnemen in ons testament was voor ons dan ook vanzelfsprekend. Zo willen we onze liefde voor de planeet concreet maken.”
Luc, Brussel
“Nadat ik mijn testament had opgesteld in het belang van mijn kinderen en de toekomstige generaties, voelde ik een sterk gevoel van hoop, vreugde en vertrouwen in de toekomst.”
In 2014 kreeg WWF-België een legaat dat gekoppeld was aan een heel specifieke eis: het moest volledig gebruikt worden voor de bescherming van de tijger.
Isabelle Vertriest, coördinatrice van de internationale programma’s van WWF-België, superviseert het project: “We contacteerden het internationale WWF-programma Tigers Alive Initiative, om de projecten te identificeren die we konden financieren met het gekregen legaat.” Na evaluatie werden twee projecten in het Mekongbekken geselecteerd.
Nog niet zo lang geleden bevolkte de tijger de valleien en de droge tropische wouden van de provincie Mondulkiri in Cambodja. De laatste levende tijger werd er in 2007 gefotografeerd met een infraroodcamera. In samenwerking met de Cambodjaanse regering werkt WWF nu aan een project voor de herintroductie van de tijger in deze streek. Voor de tijgers van Mondulkiri zou het legaat van onze schenkster echt het verschil kunnen maken!
Wat verderop, in de streek van Dawna Tenasserim, op de grens tussen Myanmar en Thailand, leeft nog een van de grootste tijgerpopulaties ter wereld.
De regio wordt door WWF erkend als een van de 200 meest prioritaire natuurgebieden ter wereld. Ook hier moet de strijd tegen de stroperij opgedreven worden, want stroperij blijft helaas de grootste bedreiging voor de tijger. Daarnaast moeten we ons ook inzetten voor het herstel van de habitat van de tijger, door de ontbossing tegen te gaan en de beschadigde bossen te herstellen.
Om de afhandeling van uw nalatenschap zo optimaal mogelijk te laten verlopen, raden we u aan een notaris in te schakelen. Hij of zij kan u immers vertellen welk type testament het best bij u past, in functie van uw persoonlijke situatie. Als u een legaat wilt nalaten aan WWF, moet u in uw testament afhankelijk van uw woonplaats de volgende gegevens opnemen:
U heeft de keuze tussen een van bovenstaande mogelijkheden.
Een olografisch testament is een handgeschreven en eigenhandig ondertekend en gedateerd testament. U heeft voor dit type testament geen notaris nodig, wat het voordeel heeft dat er geen kosten bij komen kijken. Toch ontstaan er soms problemen na het overlijden van de erflater door verschillen in de interpretatie of door twijfel met betrekking tot de geldigheid van het document. Daarom raden wij u aan om uw testament te laten nalezen door een notaris en om het te laten registreren in het Centraal Register van Testamenten (CRT).
Heeft u bezittingen in het buitenland die u wenst na te laten, kies dan voor een internationaal testament. U kunt een handgeschreven testament opmaken dat u dan in het bijzijn van twee getuigen overhandigt aan een notaris. Voor de notaris verklaart u dat het wel degelijk om uw testament gaat, waarna u het document dateert en ondertekent. De notaris voegt er een verklaring bij, waarin hij verzekert dat alle wettelijke bepalingen nageleefd werden.
Een bedrag of bezittingen per testament nalaten aan een erfgenaam of een goed doel noemt men een legaat. U kunt vier types legaten opnemen in uw testament:
De persoon die het legaat ontvangt noemt men de legataris. De legataris(sen) moet(en) het testament aanvaarden voor het uitgevoerd kan worden.
Als u dat wenst, kunnen wij u helpen bij uw zoektocht, geheel vrijblijvend en in alle discretie.
WWF heeft niet alleen een internationale reputatie binnen het domein van de natuurbescherming, het is ook lid van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (VEF). Die engageert zich om morele waarborgen te bieden voor fondsenwerving en om de transparantie van de rekeningen te garanderen.
Hier vindt u meer informatie over de details van de financiële resultaten van 2017