Slechts 2,5% van het water op aarde is zoetwater. Dat water zit grotendeels opgeslagen in ijs of diep onder de grond. Zoetwater is dus schaars. We moeten dan ook voorzichtig omspringen met onze watervoorraden.
In de keuken, de badkamer en het toilet kun je makkelijk je waterverbruik verminderen en verspilling voorkomen. Met deze kleine dagelijkse reflexen, eenvoudige ingrepen en tips voor hergebruik kun je je waterverbruik (én je factuur!) drastisch verlagen.
- Pas dagelijks deze ecologische reflexen toe:
- Drink kraantjeswater in plaats van flessenwater
Bekijk dit filmpje en ontdek waarom dat een groot verschil maakt, vooral in België: https://www.een.be/factcheckers/waarom-kraantjeswater-beter-is-dan-flessenwater - Bereken je watervoetafdruk: https://watertelt.be/
- Laat de kraan niet lopen terwijl je je tanden poetst en gebruik een beker: als je de kraan laat lopen tijdens het tandenpoetsen, verbruik je één tot twee liter water. Dat is zo’n 1000 liter per jaar!
- Voorkom lekken door je watermeter te controleren voor en na een periode van afwezigheid. Op die manier kun je lekken makkelijk opsporen.
- Repareer een lekkende kraan of een lekkend toilet onmiddellijk: door een lekkend toilet kun je tot 140 000 liter water per jaar verspillen.
- Zorg dat je wasmachine en vaatwasser vol zitten voor je ze laat draaien en beperk zo veel mogelijk het gebruik van voorwasprogramma’s. Dergelijke programma’s zijn enkel nodig als je wasgoed heel erg vuil is.
- Geef de planten in je tuin enkel water als het echt nodig is. Wist je dat je je tuinplanten stimuleert om dieper te wortelen als je ze geen water geeft bij de eerste warmte?
- Neem liever een douche dan een bad. Om je aan te moedigen om je douche kort te houden bestaan er zandlopers met een uiteenlopende tijdsduur.
- Drink kraantjeswater in plaats van flessenwater
- Verminder je waterverbruik met deze eenvoudige ingrepen:
- Gebruik een waterbesparende douchekop: een filtersysteem verhoogt de mechanische weerstand in de douchekop, waardoor het waterdebiet vermindert zonder aan comfort in te boeten.
- Kies voor een spoelbak met kleinere inhoud of een mechanisme met dubbele spoelfunctie: met een dubbel doortreksysteem (drie en zes liter) verbruikt een gezin van vier ‘ maar’ 96 liter per dag, in plaats van 216 liter voor een reservoir van negen liter. Zo bespaar je 45 m³ per jaar. Als je nog een stap verder wilt gaan, kun je je toilet aansluiten op regenwater, twee gevulde waterflessen in je spoelbak leggen, of de vlotter aanpassen om de waterhoeveelheid te beperken.
- Installeer een debietbegrenzer: dat is een systeem dat op de kraanuitloop wordt geïnstalleerd en het debiet van het water beperkt. In combinatie met een straalregelaar levert dat een waterstraal op die voldoende is voor een doeltreffende spoeling (bijvoorbeeld bij het wassen van de handen).
- Installeer een lekbegrenzer die de watertoevoer afsluit bij een plotse breuk van de waterleiding. Bij aanhoudend waterverlies (een lekkende kraan) sluit het systeem de watertoevoer na een bepaalde tijd af.
- Hergebruik water
- Gebruik het kookwater van pasta of het spoelwater van je groenten om je planten of je tuin water te geven: Je kunt ook restjes koffie en thee gebruiken om je kamerplanten water te geven.
- Vang regenwater op: je kunt er niet alleen je tuin en moestuin mee besproeien en je woning mee schoonmaken, maar je kunt het ook gebruiken voor het toilet en de wasmachine. Wie regenwater opvangt, spaart honderden liters drinkwater per jaar uit. Bovendien is regenwater zachter. Hierdoor kun je natuurlijke zeep gebruiken in plaats van detergenten en heb je geen chemische wasverzachters nodig. Je kunt regenwater gebruiken voor alle huishoudelijke doeleinden, behalve om te koken, te douchen en een bad te nemen.
Regenwater kan worden opgevangen in een regenput of gewoon in een ton. Mogelijk kom je in aanmerking voor een premie als je een regenput aanlegt. Neem contact op met je gemeente om te weten of je daar recht op hebt. Het aanvragen van de subsidies verloopt ook via je gemeente.