We moeten de welpen beschermen in Liuwa, Zambia

We moeten de welpen beschermen in Liuwa, Zambia

In Zambia werd enkele jaren geleden een leeuwenpopulatie geherintroduceerd. Dit jaar zijn in deze familie drie welpjes geboren. Dit is geweldig nieuws en een teken dat ons natuurbeschermingsproject succesvol is verlopen. Dit hadden we niet zonder de steun van onze donateurs kunnen doen! Maar de strijd is nog niet gewonnen.  

 

Herinner jij je Lady Liuwa nog? Lady Liuwa was de enige van haar soort die wist te ontsnappen aan stropers in het Liuwa Park* in Zambia. Als enige overlevende kampte ze acht jaar lang met hartverscheurende eenzaamheid die haar zelfs tot contact met mensen dreef. 

WWF lion leeuw

Toen hebben we, dankzij onze donateurs, de wilde gok gewaagd om een kleine populatie leeuwen te introduceren zodat ze niet meer alleen zou zijn. En dat was een succes:   Lady Liuwa kon haar laatste dagen in 2017 doorbrengen omringd door haar soortgenoten.

Maar het leven is er niet makkelijk. Stropers trekken nog altijd rond. We mogen onze waakzaamheid niet laten verslappen. Toegegeven, we waren niet gerust in de toekomst van onze kleine populatie leeuwen.

Maar dankzij de steun die we kregen hebben we hen kunnen beschermen!

Deze zomer was onze euforie dan ook groot toen we ontdekten dat er drie leeuwenwelpen zijn geboren, waardoor onze leeuwentroep is aangegroeid tot dertien leeuwen. De erfenis van Lady Liuwa is geëerd. Dat succes hebben we samen waargemaakt! Het is prachtig nieuws voor deze diersoort, die het jammer genoeg almaar slechter stelt op het continent.

Dringend: de toekomst van de leeuw is fragiel

Leeuwen zijn krachtige, iconische, sociale dieren. Ze spelen een cruciale rol in het ecologische evenwicht van hun natuurlijke milieu. Maar de koning van de savanne is steeds minder te zien. In amper 20 jaar tijd is 43% van de leeuwen verdwenen. In minstens 15 landen kan je deze grote kat al niet meer aantreffen. Vandaag leven er nog amper 20 000 in het wild. Elk individu is dus van groot belang voor de toekomst van deze diersoort en van de wilde natuur.

Dat maakt ons geboekte succes alleen maar belangrijker. De leeuwen hebben je ook vandaag nog nodig, want we moeten hen voortdurend blijven beschermen. Zoals je weet blijven stropers immers toeslaan van zodra we onze rug keren. Maar ook de lokale bevolking kan alle hulp gebruiken om in vrede en zonder angst met de leeuwen samen te leven.

MET JOUW GIFT KAN JE VANDAAG CONCREET BIJDRAGEN TOT:

BE13 3101 0430 9139

Met € 60
(€ 24 na fiscale aftrek)

schenk je drie boerenfamilies een toolkit om hun vee effectief te beschermen zonder de wilde dieren te kwetsen.

Met € 150
(€ 60 na fiscale aftrek))

draag je bij aan de vervanging van een halsband met satellietverbinding waarmee we een mannetjesleeuw kunnen volgen.

COVID-19: Het park van Liuwa haalt zijn inkomsten grotendeels bij partner-ngo’s zoals WWF, maar ook bij het toerisme. Maar sinds maart 2020 zijn alle inkomsten uit het toerisme gesmolten als sneeuw voor de zon. Dat heeft tot enorme verliezen geleid voor het park. Nu mogen we hen niet in de steek laten! Jouw hulp is onontbeerlijk om de fauna en flora van dit uitzonderlijke landschap te behouden. Bedankt voor je steun!

Laten we dus samen deze kans aangrijpen om de leeuw terug op de troon van de savanne te plaatsen. Want investeren in de natuur, is investeren in een harmonieuze toekomst voor iedereen.

 

*Het Liuwa Park wordt beheerd door de NGO African Parks en ondersteund door het WWF-België