Taiwan gaat alle ivoorhandel verbannen vanaf 1 januari 2020

Taiwan gaat alle ivoorhandel verbannen vanaf 1 januari 2020

Na China en Hongkong verbiedt nu ook Taiwan alle ivoorhandel vanaf 1 januari 2020. Kan deze beslissing olifantenpopulaties redden die zwaar onder druk staan door de ivoorhandel? Als andere Aziatische landen zoals Vietnam, Laos, Myanmar, Japan en Cambodja het goede voorbeeld volgen, zetten we alvast een grote stap in de goede richting. In deze landen floreert de ivoorhandel namelijk even hard als in de rest van het continent.

 

Elk jaar is ivoorhandel verantwoordelijk voor de dood van gemiddeld 20 000 Afrikaanse olifanten. Afrikaanse landen hebben onlangs ook de Europese Unie opgeroepen om de binnenlandse handel te verbieden. Een oproep waar de Britse regering vorige week al gehoor aan gaf. Vanaf nu is de handel in oude objecten die ivoor bevatten niet meer mogelijk in Groot-Brittannië, behoudens enkele zeldzame uitzonderingen.

WWF ivoire ivoor taiwan gallery04

'In een tijd waarin olifanten vanwege hun ivoor in een alarmerend tempo verdwijnen, zijn we blij dat regeringen hun inspanningen opvoeren om hen te beschermen. We moeten ons er echter van bewust blijven dat illegale handel de internationale grenzen niet respecteert. WWF roept de regeringen van alle andere Aziatische landen op het voorbeeld van China, Hongkong en Taiwan te volgen om hun ivoormarkten te sluiten. Het verbod moet ook goed gehandhaafd worden om te vermijden dat de ivoorhandel ondergronds blijft floreren', zei Sofie Ruysschaert, Wildlife Experte bij WWF-België.

Voor Gavin Edwards, conservatiedirecteur van WWF-Hongkong, 'is het tijd om onze inspanningen op te voeren om straffen voor illegale handel in wilde dieren en dieren te verzwaren. Daarnaast moeten overheden een grotere rol spelen in gezamenlijke inspanningen om criminele organisaties die betrokken zijn bij de illegale handel in wilde dieren en planten te onderzoeken en te vervolgen.'

WWF ivoire ivoor taiwan gallery01

In de afgelopen tien jaar zijn de populaties van Afrikaanse olifanten met meer dan 20% gedaald tot ongeveer 415 000 exemplaren. Met deze dramatische achteruitgang van een emblematische soort zoals de olifant wordt ook de gezondheid van de lokale ecosystemen aangetast, onder meer door een groter verlies aan biodiversiteit. Bovendien heeft het een negatieve weerslag op de lokale bevolking en hun welzijn.

 

WWF ivoire ivoor cta nl