Russische aanpak van mens-tijgerconflicten succesvol

Russische aanpak van mens-tijgerconflicten succesvol

Het gezamenlijke tijgerbeschermingsprogramma van WWF en de Russische overheid in het Amoergebied in het Russische verre oosten, is zo succesvol dat de populatie Siberische (of Amoer-) tijgers is gegroeid van ongeveer 20 in de jaren 1930 tot meer dan 500 nu. Dit succes heeft echter wel een keerzijde: het grotere aantal tijgers heeft geresulteerd in vaker voorkomende conflicten tussen mensen en tijgers (Human Tiger Conflict of HTC), sinds 2010 twee keer zo veel. Er zijn maatregelen ontwikkeld om daarmee om te gaan.

 

In het rapport ‘The Way of the Tiger: a WWF-report on human-tiger conflicts in the Russian Far East’ wordt voor het eerst uitgebreid verslag gedaan van de situatie van de Siberische tijger, de beschermingsmaatregelen en resultaten, en de aanpak van mens-tijgerconflicten.

Volgens het rapport werden er 279 incidenten tussen tijgers en mensen gemeld tussen 2000 en 2016. Deze conflictsituaties leidden in 33 gevallen tot de dood van het dier. Het aantal conflicten is sinds 2010 verdubbeld. 'Gezien het groeiende aantal tijgers en de toenemende menselijke activiteiten in de regio, kun je ervan uitgaan dat het er in de nabije toekomst nog meer worden', waarschuwt Pavel Fomenko, hoofd soortenbescherming van WWF in Amoerregio. Daarom is het oplossen van HTC’s een topprioriteit voor WWF.

WWF tigre tijger gallery01

Opvang- en Rehabilitatiecentra 

Fomenko: 'Er zijn twee opvang- en rehabilitatiecentra voor tijgers en andere wilde dieren opgezet waar deze conflictdieren terecht kunnen. Ik ben er trots op dat Rusland het eerste land was dat behalve deze opvangcentra ook ‘Rapid Response Teams’ in het leven riep en financierde, om deze conflicten snel en vakkundig aan te pakken en op te lossen.'

Het Utyos Opvang- en Rehabilitatiecentrum werd opgericht in de provincie Khabarovsk in 1991. Het Alekseevka opvangcentrum in de provincie Primorsky in 2012.

WWF tigre tijger gallery02

Tijgers in de opvang

In de periode 2000-2016 zijn 24 conflicttijgers in een van de twee centra geplaatst, om te herstellen van hun verwondingen en ze weer voor te bereiden op een terugkeer in de natuur. 13 van hen (9 tijgerwelpen en 4 jongvolwassen dieren) zijn vrijgelaten in het wild. 6 van de conflictdieren stierven in het centrum wegens hun slechte lichamelijke toestand ten tijde van het conflict. 3 konden niet meer terug naar de wilde natuur en verblijven nu in gevangenschap en 2 tijgers bevinden zich nog steeds in het Alekseevka-centrum zolang nog niet duidelijk is of ze terug naar het wild kunnen of gevangen moeten blijven.

Monitoren van vrijgelaten tijgers

In totaal zijn er tussen 2009 en 2016 13 tijgers weer uitgezet in de vrije natuur: 

  • 10 van hen kregen een halsband met zender om hun bewegingen te volgen en te voorkomen dat ze weer de menselijke wereld opzoeken en in conflict raken.
  •  In elk geval 2 van de vrijgelaten tijgers hebben voor nageslacht gezorgd. Zij vonden elkaar en brachten drie welpen voort.
  • 2 van de halsbanden zenden nog steeds signalen uit.
  • 5 tijgers hebben zich weer aan het bestaan in het wild aangepast.
  • 1 stierf van uitputting, mogelijk in verband met een infectie.
  • 1 tijger is gedood door een andere tijger.
  • 1 mannelijke tijger verdween van de radar, maar het vermoeden bestaat dat hij is gedood door stropers.

Belangrijkste oorzaak van HTC is stroperij

Stroperij is de belangrijkste oorzaak van de sterfte onder Siberische tijgers, én een van de belangrijkste oorzaken van HTC. Een tijger kan agressief worden als hij door jagers achterna gezeten wordt of onverwacht een mens tegen het lijf loopt, maar ook als hij zijn prooi of jongen beschermt. Tijgers kunnen ook gewond raken, door een stropersklem of geweerschot bijvoorbeeld, waardoor ze niet meer kunnen jagen op wild. Dit dwingt ze om te zoeken naar gemakkelijke prooien zoals vee of geketende honden. Stroperij heeft niet alleen gevaarlijke situaties tussen mensen en tijgers tot gevolg. Het leidt ook tot andere HTC’s zoals aanrijdingen met auto’s, en welpen die zo hun moeder verliezen. Elk jaar, vooral in de winter, is er een aantal welpen dat hun moeder verliest en niet in staat is zelf te overleven.

WWF tigre tijger gallery03

Incidenten 2000-2016

Bij 57% van alle geregistreerde conflicten ging het om tijgers die gedomesticeerde dieren aanvielen. Gemiddeld worden jaarlijks 30 stuks vee en huisdieren gedood, in meerderheid honden.
Tussen 2000 en 2016 werden 26 aanvallen van tijgers op mensen gemeld waarbij 4 mensen stierven en 14 gewond raakten. De meerderheid van deze incidenten was uitgelokt door mensen.

WWF tigre tijger gallery04

Het rapport downloaden