Pavlik, een jonge tijger die vorig jaar is vrijgelaten, werd neergeschoten door een stroper...

Pavlik, een jonge tijger die vorig jaar is vrijgelaten, werd neergeschoten door een stroper...

Een jonge tijger die vorig jaar in het oosten van Rusland opnieuw in het wild werd geïntroduceerd, werd in september 2020 dood aangetroffen. Deze tragische gebeurtenis is het werk van stropers en toont ons dat we de tijgerpopulatie enkel kunnen verdubbelen als we streng optreden tegen de handel tijgerproducten.   


 


"Het doet echt pijn als het dier dat je met je eigen handen redt wordt gedood door stropers", zegt Pavel Fomenko, expert zeldzame soorten bij WWF in Rusland.


In het voorjaar van 2018, veroorzaakte een tijgerin paniek in het dropje Aleksey-Nikolskoye, doordat ze wou jagen op honden. Na enkele mislukte pogingen om haar weg te jagen, werd ze naar een gespecialiseerd revalidatiecentrum gebracht. Door haar te observeren konden experten vaststellen dat deze tijger welpjes had.


Na weken zoeken werden die inderdaad gevonden, volkomen verzwakt zonder het voedsel dat hun moeder voor ze regelde. In het opvangcentrum werden ze herenigd met hun moeder en kregen ze de nodige zorg, waardoor ze weer op krachten konden komen. In juni 2019 keerden ze terug naar de natuur met de hulp van WWF.


Dit was een succes... tot in september 2020. Nadat het signaal van de GPS-halsband van Pavlik was stilgevallen, werden zijn overblijfselen gevonden in de buurt van het dorp Novostepanovka in de provincie Amurskaya. Twee mensen zijn gearresteerd en er loopt een strafrechtelijk onderzoek.


"De dood van Pavlik bevestigt weer eens hoe belangrijk het is om te blijven strijden tegen stroperij en conflicten tussen mensen en grote roofdieren goed op te lossen. Maar ook moeten we zorgen dat het publiek bewuster wordt van de rol van tijgers en dat er een einde komt aan de illegale winning van natuurlijke hulpbronnen. Het is allemaal nodig als we in 2022 twee keer zoveel tijgers willen hebben." Zegt Pavel Fomenko.


Rusland, een kwetsbaar paradijs voor tijgers 


In Rusland leven ongeveer 600 tijgers en dat aantal neemt toe. Stroperij blijft echter een grote bedreiging, aangezien de tijgerproducten grotendeels over de nabijgelegen grens met China worden verhandeld. Ze worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde of als luxegoederen.   


Stop de uitroeiing van de tijgers!  


In slechts één eeuw is het aantal wilde tijgers met 95% gedaald, van 100.000 tot minder dan 4.000 vandaag. De stroperij en het habitatverlies zijn hiervoor verantwoordelijk...Maar hier kunnen we iets aan doen! WWF werkt onvermoeibaar aan een verdubbeling van het aantal wilde tijgers. Hiervoor hebben we jouw hulp nodig!


Maak een verschil voor Elena en de andere tijgers die vechten om te overleven.


Adopteer een tijger


Bekijk de video van de redding van Vladik, een andere tijger die met hulp van het WWF naar het revalidatiecentrum in Rusland is gebracht.