Overweldigende meerderheid in Hongkong voor verbod ivoorhandel

Overweldigende meerderheid in Hongkong voor verbod ivoorhandel

WWF is blij met twee historische besluiten van de wetgevende raad van Hongkong: Vanaf 2021 worden de ivoorwinkels in Hongkong gesloten en de maximumstraf op illegale handel in bedreigde soorten wordt per direct verhoogd naar 10 jaar.

 

Hongkong is de grootste ivoormarkt en doorvoerhaven van de wereld. De autoriteiten laten hiermee zien dat het ze menens is met het indammen van het illegaal doden van olifanten voor hun slagtanden”, zegt een opgetogen Cheryl Lo van WWF in Hongkong. “We hebben jarenlang gelobbyd voor een verbod en dat ging niet bepaald zonder slag of stoot. Er zijn veel belangen en de speciale administratieve regio van China is een belangrijke doorvoerhaven mede vanwege de lage straffen. Dat er nu een akkoord is bereikt is echt een doorbraak.

Olifanten

Sinds eind 2017 is in China zelf een totaalverbod op de binnenlandse handel in ivoor van kracht. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat hierdoor de vraag in andere landen met een legale binnenlandse handel zoals Vietnam, Laos en Myanmar toeneemt. “We moeten dan ook niet achteroverleunen maar nu verder doorpakken. WWF roept de landen met een legale ivoorhandel op om het voorbeeld van China en Hongkong te volgen om de toekomst van olifanten in het wild veilig te stellen”, aldus Lo.

 

 

 

WWF ivoire ivoor Hongkong cta nl