Overstromingen - Wat als je een dier in nood vindt?

Overstromingen - Wat als je een dier in nood vindt?

De catastrofale overstromingen van vorige week hebben ook de dieren, wilde of huisdieren, niet gespaard. Gelukkig zijn er al verschillende mensen en organisaties die willen helpen. Hier volgt een overzciht over wat je moet doen als je een dier in nood aantreft.

Het is een wild dier

Vang alleen kleine dieren in nood (kleine vogels, egels, enz.) - en houd ze niet in huis. Het is het beste om ze zo snel mogelijk naar een gespecialiseerd centrum te brengen. Probeer het dier in de tussentijd zo stil mogelijk te houden, in een donkere doos die niet te groot is, met gaten voor de ventilatie. Niet voeden.

Als het een groter dier is (das, bever, hert, roofvogel), houd dan afstand, raak het niet aan en bel een gespecialiseerd centrum. Indien mogelijk, blijf daar tot het centrum arriveert.

Franstalige kant : https://protectiondesoiseaux.be/les-centres-de-revalidation/belgique/
Nederlandstalige kant: https://www.natuurhulpcentrum.be/ziek%20of%20gekwetst%20wild%20dier/

Het is een huisdier

Als je een huisdier in nood aantreft, kun je gewoon de politie of de brandweer bellen, of een dierenasiel bij jou in de buurt. Als je de mogelijkheid hebt, kun je ook dieren thuis opvangen!

Lijst van de dierenasielen per regio aan Franstalige kant :https://www.gaiakids.be/fr/adopte-un-animal-abandonn
Lijst van dierenasielen in heel België (alleen in NL) : https://www.dierenasiels.com/zoek/asiels/belgie
In Wallonië is ook een facebookgroep voor huisdieren opgericht: https://www.facebook.com/groups/514989289733507/
Tot slot kun je in de regio Luik dieren tijdelijk opvangen om de asielen te ontlasten door een e-mail te sturen naar [email protected]