Mede-oprichtster WWF-België heeft ons verlaten

Mede-oprichtster WWF-België heeft ons verlaten

Met veel verdriet vernamen we het overlijden van Christiane Linet, mede-oprichtster van WWF-België. Ze werd 83 jaar en tijdens al die jaren bleef ze zich gepassioneerd en strijdlustig inzetten voor de natuur. Vijftig jaar lang bleef ze actief bij WWF. Ook de laatste maanden kwam ze verschillende keren per week naar het kantoor. Haar aanwezigheid hier was een inspiratiebron voor ons.

 

Madame Linet toverde een glimlach op onze gezichten wanneer ze aanwezig was. Ze zal me bijblijven als een gepassioneerde vrouw, of het nu ging om natuurbehoud, schilderen, schrijven, muziek of de vos in haar tuin. Ze las voor ons de nationale en internationale kranten. Vol verontwaardiging kon ze spreken over het onrecht in de wereld en over de slechte toestand van het milieu. Opgeven stond niet in haar woordenboek,’ aldus Koen, persverantwoordelijke van WWF-België. ‘Ze bleef ons verbazen. Madame Linet kon veeleisend zijn maar ook humoristisch, vol lof over ons werk en vol verwondering over de moderne technologie.

Zelf vertelde Christiane ons over haar toewijding: ‘Na vijftig jaar blijf ik doorzetten, want dat is mijn plicht. In de eerste plaats heb ik dit altijd graag gedaan. Ik heb het geluk gehad dat de dingen die ik graag deed en wat ik als mijn opdracht beschouwde zo dicht bij elkaar lagen.

Van kinds af aan was ze gefascineerd door de natuur. ‘De mooiste herinnering uit mijn kindertijd zijn de bloeiende kersenbomen en de bloemen die ik vanuit mijn kamer kon zien.’ Deze fascinatie vertaalde zich jaren later dan ook in haar vastberadenheid om een verschil te maken in de wereld.

Als jonge vrouw besliste Christiane om een WWF-kantoor in België op te richten en om uiteindelijk haar leven te wijden aan natuurbehoud. ‘Mijn eerste bureautje was in een stoffige kelder onder de grote zaal met iguanodons in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het was een heel natuurlijke omgeving: ik kreeg er gezelschap van muizen en spinnen’, glimlachte Christiane. ‘Die kelder bleef trouwens ook ongeveer 12 jaar lang het kantoor van WWF-België. Van daaruit maakte ik de eerste Pandamagazines. Geen sinecure, want alles moest nog met de hand gebeuren. Ik moest leren typen met een schrijfmachine, zelf alles drukken en in enveloppes opsturen naar onze leden. Dat vergde enorm veel tijd.

Maar als eerste en toen nog enige werknemer moest ze veel meer doen dan dat. Ze beantwoordde telefoons, gaf lezingen en trok door heel België om mensen te overtuigen om lid te worden.

Roseline Beudels, voorzitter van de raad van bestuur van WWF-België, getuigt ontroerd over Christianes gedrevenheid: ‘Ik heb Christiane Linet leren kennen toen ik nog studente was. Ze bestuurde toen WWF-België, dat ze enkele jaren eerder mee had opgericht. Haar diepe en oprechte toewijding voor de natuur was meteen voelbaar. Ze maakt zeker en vast deel uit van het handvol mensen die mijn professionele levenskeuzes hebben geïnspireerd, geleid en versterkt. Ik heb haar bewonderd en bleef gefascineerd, bij elk van onze ontmoetingen – waarvan de laatste amper twee maanden geleden was, door haar wilskracht om actie te ondernemen, altijd al en toen nog steeds. En haar ongelofelijke verontwaardiging, steeds opnieuw, tegen de hebzucht en de onverschilligheid. Een grote dame voor het natuurbehoud, zonder enige twijfel.

 

WWF Christiane Linet

 

Het hele team van WWF wil Christiane van harte bedanken voor haar jarenlange inzet voor de natuur. Dankzij haar is WWF-België kunnen uitgroeien tot een van de belangrijkste natuurbehoudsorganisaties in ons land. Haar toewijding moedigt ons aan om ons elke dag ten volle in te zetten om onze missie te volbrengen. Bedankt, Christiane.

Het team van WWF-België