Kerstmis brengt tweemaal goed nieuws voor de Limburgse roedel

Kerstmis brengt tweemaal goed nieuws voor de Limburgse roedel

2020 zat vol plotwendingen voor de roedel van Noëlla en August in Limburg. Nieuwe video's van INBO (het Vlaams Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) brengen een paar dagen voor kerst dubbel goed nieuws: de wolf die begin december op de weg is aangereden, leeft nog. En Noëlla en August hadden geen vier, maar vijf welpen!

 

2020 is een turbulent jaar geweest voor de Limburgse roedel. Nadat Naya in 2019 verdween, ontmoette August Noëlla. In januari tonen cameravallen de twee wolven regelmatig bij elkaar. Een paar weken later vertoont de wolvin een ronde buik, wat duidt op heuglijk nieuws voor de lente. Het paar wordt dan discreter. De welpen worden geboren op 27 of 28 april. Dit voorval is uitzonderlijk omdat het de eerste succesvolle voortplanting van wilde wolven in Vlaanderen is sinds 1779!

Augustus is voor de welpjes de maand van ontdekkingen en spelletjes. Het bereik van de roedel wordt uitgebreid tot enkele honderden hectares. Afbeeldingen van de cameravallen tonen vier jonge wolven. In september nam het aantal aanvallen op onbeschermd vee toe. Deze incidenten waren helaas voorspelbaar. Jonge wolven kunnen nog niet zelfstandig jagen. Er zijn zeven wolven om te voeden, daarom kiezen de ouders voor de makkelijkere jacht op onbeschermde boerderijdieren, dan de intensievere achtervolging van wilde prooien.

Natuurlijke ruimte opnieuw verbinden om dodelijke ongevallen te voorkomen

In oktober gaan de jonge wolven voor het eerst op excursie met hun ouders, vaak gevaarlijke uitstapjes omdat wolven drukke wegen moeten oversteken. De eerste verplaatsing is fataal voor een jong vrouwtje. Op 9 oktober werd haar lichaam gevonden langs de N74 in Hechtel-Eksel. Tien dagen later, op 19 oktober, stierf een tweede vrouwtje na een aanrijding door een voertuig langs de N76 in Oudsbergen.

Pepijn T'Hooft, specialist Grote Zoogdieren van WWF-België: "In Europa zijn verkeersongevallen de belangrijkste doodsoorzaak bij wolven. Vlaanderen is een van de meest gefragmenteerde gebieden op het continent. Er ligt veel werk op de plank als we niet het risico willen lopen meerdere dieren te verliezen. We moeten de natuurlijke ruimtes die we nog hebben weer aaneensluiten. Voor de wolf en voor de 5 miljoen andere dieren die elk jaar op onze wegen sterven. "

Twee kerstwonderen

Op 2 december werd op de N76 een derde wolf aangereden. Het gewonde dier vluchtte. Een recente video van INBO toont het mankende dier aan de rand van een veld. Dit is goed nieuws, want het betekent dat de wolf zijn verwondingen heeft overleefd. Hij kan gelukkig op de rest van de roedel rekenen om hem eten te brengen.

Het tweede goede nieuws een paar dagen voor Kerstmis: zeven wolven verschijnen op een video die een paar dagen voor het eerste ongeval met een jong vrouwtje is gemaakt. Dit is het bewijs dat Noëlla en August niet vier maar vijf welpen hadden!

Na de twee dodelijke ongevallen in oktober heeft de Limburgse roedel nog maar vijf wolven over. In 2021 kunnen de jonge wolven van Noëlla en August dicht bij hun ouders blijven of onafhankelijk worden en het territorium verlaten om misschien hun eigen roedel te creëren. We wensen hen in ieder geval een veiliger jaar.

WWF werkt om het samenleven met de wolf in België zo vreedzaam mogelijk te laten verlopen. Veel veehouders hebben al maatregelen genomen om hun vee te beschermen tegen mogelijke wolvenaanvallen. We moedigen anderen aan om hetzelfde te doen en contact op te nemen met het Wolf Fencing Team. We hebben al meer dan 100 veehouders geholpen bij het zetten van hekken met hulp en advies.