Honderden sneeuwluipaarden per jaar slachtoffer van stropers

Honderden sneeuwluipaarden per jaar slachtoffer van stropers

Met niet meer dan tussen de 4000 en 6500 sneeuw luipaarden die nog in het wild leven, blijkt uit een nieuw rapport van TRAFFIC dat elk jaar honderden bedreigde dieren gedood worden in Aziatische bergstreken.

 

Zo werden er sinds 2008 tussen de 221 en 450 sneeuwluipaarden omgebracht – dat zijn er minimum 4 per week. Een getal dat echter in realiteit nog veel hoger zou kunnen zijn omdat in deze onherbergzame gebieden veel dieren ongeregistreerd aan hun einde komen.

Het rapport maakt gebruik van verschillende methoden, met inbegrip van inbeslagneming van verslagen, marktonderzoeken en interviews met experts om de eerste kwantitatieve raming van de omvang van de sneeuwluipaard stroperij en illegale handel te bieden sinds 2003. Zo blijkt dat de meerderheid van sneeuwluipaarden worden gedood als vergelding voor aanvallen op vee (55%) of door niet-gerichte valstrikken (18%).

Slechts 21 procent van de sneeuwluipaarden werden specifiek voor de illegale handel in pelzen en andere onderdelen gestroopt. Maar, zo stelt het rapport ook vast, meer dan de helft van de gedode dieren die niet bedoeld waren voor de handel, komen alsnog in de illegale handel terecht omdat de ‘vinders’ van de opportuniteit gebruik maken om er geld uit te slaan.

“Het doden van sneeuwluipaarden zal doorgaan, tenzij we samenwerken om het conflict tussen mens en dier drastisch terug te dringen en ervoor te zorgen dat berggemeenschappen kunnen samenleven met de dieren”, zei Risha Sharma, leider van het sneeuwluipaard programma van WWF en coauteur van het rapport. “Compensatie schema’s en innovatieve hekkensystemen die roofdieren kunnen tegen houden maken een groot verschil op het terrein en we moeten deze uitbreiden opdat alle lokale gemeenschappen, en de sneeuwluipaarden, ervan kunnen profiteren.”

Het rapport roept ook regeringen op deze programma’s te ondersteunen. WWF beveelt ook aan om nationale en grensoverschrijdende wetgeving te versterken, in de wetenschap dat minder dan een kwart van alle bekende stroperij zaken onderzocht worden en slechts 14% van de daders werd vervolgd.

Meer dan 90% van de stroperij in sneeuwluipaarden vond plaats in vijf landen: China, Mongolië, Pakistan, India en Tajikistan. Ook in Nepal worden er relatief veel luipaarden gedood in vergelijking tot hun kleine populatie dieren die er leeft. China en Rusland zijn het vaakst geïdentificeerd als doellanden voor de gestroopte dieren, maar ook in Afghanistan werden de laatste 10 jaar veel huiden van sneeuwluipaarden verhandeld.

Meer informatie over het sneeuwluipaard.

Het rapport kan u downloaden bij dit persbericht.