Het Irrawaddy-dolfijntje heeft jou nodig

Het Irrawaddy-dolfijntje heeft jou nodig

We hebben uitstekend nieuws: dit jaar zijn er vijf baby-Irrawaddydolfijntjes geboren en ze doen het goed! Maar de bedreigingen zijn talrijk. Steun hun geboortelijst* zodat ze veilig kunnen opgroeien.


 


Voor dieren die kritiek met uitsterven zijn bedreigd, is een nieuwe geboorte een wonder. Daarom verheugen wij ons om de geboorte van Soa Minea aan te kondigen. Een Irrawaddydolfijntje dat dit jaar werd geboren in het Cambodjaanse Kratie. Voor ons is hij een teken van hoop en we willen hem en zijn vier kameraadjes een veilige toekomst verzekeren en zijn populatie, die al zo lang onder zware druk leeft, verdiende rust. 


Een onafwendbaar lot


Niet zo lang geleden zou het lot van Soa Minea al van bij zijn geboorte bezegeld geweest zijn. Want zoals je misschien al weet, wou Cambodja in Sambor de grootste hydro-elektrische dam van het land bouwen. Dat zou onvermijdelijk tot de dood geleid hebben van de volledige dolfijnenpopulatie. Maar in volle coronacrisis ontvingen we heuglijk nieuws: het stuwdamproject is stopgezet.


Nu kunnen we opnieuw hopen dat dit dolfijntje in veiligheid zal opgroeien bij zijn familie!


Maar het pleit is jammer genoeg nog niet beslecht. De dam vormde niet de enige bedreiging voor deze kwetsbare populatie. De problemen waarmee ze kampen zijn dan ook niet min: vervuiling van de rivier, inteelt, ziekten, illegale vistechnieken (drijfnetten, elektrovisserij) en ga zo maar door.
Dat de dolfijnen zich langzaam voortplanten is een extra uitdaging. Een wijfje krijgt immers maar om de twee tot vier jaar een jong.


Vandaag wensen we maar één ding: hem veilig zien opgroeien. Jij kan zijn overlevingskansen aanzienlijk verhogen door deel te nemen aan zijn geboortelijst.


Deze acties hebben drie doelen:


  • BEWAKING: We willen onze kleine dolfijnenpopulatie dagelijks van dichtbij opvolgen om hun evolutie te bestuderen en de factoren te begrijpen die leiden tot onverklaarbare overlijdens van nieuwgeborenen, zodat we hen beter kunnen beschermen.
  • BESCHERMING: We moeten onze patrouilles zowel overdag als ’s nachts versterken om de vissers te ontmoedigen die het leven van de dolfijnen in gevaar brengen.
  • SENSIBILISERING: We voeren sensibiliseringscampagnes in alle scholen in de buurt, opdat iedereen zou inzien waarom deze dolfijnen en het behoud van hun leefgebied zo belangrijk zijn.

 


 dolfijn soa minea


 


Het enige wat Soa Minea dringend nodig heeft, is de garantie om in veiligheid op te groeien. En daarvoor heeft hij bovenal jouw hulp nodig! Help ons om snel een betere bescherming mogelijk te maken.


Uitstekend nieuws: in 2020, al uw donaties (vanaf 40 euro op jaarbasis) zijn voor 60% aftrekbaar van de belastingen! Bijgevolg kost een gift van 100 euro u maar 40 euro.


Ik adopteer een dolfijn


1. Help ons hen de bestuderen en bewaken


Verrekijker - 32 euro
We hebben 16 verrekijkers nodig om dolfijnen te bestuderen. Ze zullen ook door het patrouilleteam worden gebruikt om illegale activiteiten op te sporen. 


Het team helpen - 60 euro
Om de populatie van dolfijnen, hun gezondheid en hun geboortes te kunnen volgen, maar ook om autopsies uit te kunnen voeren bij onverklaarbare sterfgevallen, hebben we veel geld nodig. Geef ons wetenschappelijk team een boost!


Een drone - 95 euro (bijdrage)
Om de leefomgeving, gewoontes en bewegingen van de dolfijn te bestuderen, hebben we absoluut twee drones nodig om de hele omgeving te bestrijken. Ze zullen ook worden gebruikt om illegale activiteiten die plaatsvinden op de rivier te bewaken.


2. Help ons hen te beschermen


Motorboot - 220 euro (bijdrage)
We hebben de komende maanden 16 motorboten nodig. Ze worden ook gebruikt door het onderzoeksteam.


Patrouilles helpen - 60 euro
Op dit moment wisselen 72 rangers elkaar af om de veiligheid van wilde dieren op de rivier te waarborgen. We willen dat ze zo snel mogelijk met 100 zijn, om dag en nacht aanwezig te kunnen zijn. Maar daar zijn we nog niet. Help ons om dichterbij te komen!


Rangeruitrusting - 58 euro (bijdrage)
Onze rangers hebben twee volledige outfits nodig, enkellaarzen, rugzakken, waterflessen, waterfilters en een EHBO-doos. Al deze zaken moeten regelmatig worden vernieuwd zodat zij hun werk goed kunnen doen.


Zaklamp - 36 euro
We hebben 32 zaklampen nodig voor onze nachtpatrouilles (prijs van twee lampen).


Tenten - 60 euro
Onze 72 rangers gaan soms heel ver de meanders van de Mekong in om de illegale activiteiten die daar plaatsvinden te volgen. Elk van hen heeft een tent nodig om zichzelf te beschermen tegen regen (afhankelijk van het seizoen) en muggen.


3. Help ons om de lokale bevolking te sensibiliseren


Een bewustmakingsdag in een school - 170 euro
Help mee een bewustmakingsdag te organiseren op een school in de provincie Kratie om kinderen te onderwijzen over het respecteren van hun omgeving en het belang van dolfijnenzorg.


4. Help ons om energiealternatieven voor de dam te verkennen


Het team helpen - 60 euro
Omdat Cambodja het project van de verwoestende dam heeft gelaten, zoekt het land nog steeds naar andere energieoplossingen. Ons team bestudeert de beste alternatieven rekening houdend met het rendement, gevolgen voor de lokale bevolking en voor flora en fauna. U kunt ons team een handje helpen!


Laten we, vandaag meer dan ooit, samen zorg dragen voor onszelf en de natuur.


Hartelijk bedankt!