Help de natuur en krijg € 5.000 steun van WWF

Help de natuur en krijg € 5.000 steun van WWF

Het weer is in de war en de gevolgen van de klimaatcrisis worden almaar duidelijker. Ecosystemen raken aangetast en de biodiversiteit neemt af, ook in België, waar 95 procent van de habitats in slechte toestand verkeert. Maakt die slechtnieuwsshow jou ook soms wanhopig? Wil je zelf in actie komen voor de natuur? Met het Fonds voor natuur bij ons geven we tot 5.000 euro steun aan lokale natuurbeschermingsprojecten!

Meer en meer mensen kampen met klimaatangst. Soms voelen we ons machteloos tegenover de impact van grote spelers. Maar dat hoeft zo niet te zijn, want alle kleine beetjes helpen. Dat is precies wat ons in 2021 inspireerde om het Fonds voor natuur bij ons in het leven te roepen. Met dat fonds steunen we burgers die met hun eigen, kleinschalige initiatieven iets positiefs willen doen voor de natuur rondom hen.

‘Projecten hebben simpelweg het meeste kans op slagen als ze ook daadwerkelijk gedragen worden door de lokale bevolking’, weet projectverantwoordelijke Céline De Caluwé van WWF-België. ‘En wie kan de lokale nood aan bloeiende natuur het beste inschatten? Of de opportuniteiten spotten? Juist, de buurtbewoners zelf!’ vertelt Céline.

Rivierschoonmaak met Aer Aquaterra vzw

Met kleinere, succesvolle natuurprojecten kunnen burgers een cultuurshift teweegbrengen. Daar zijn we rotsvast van overtuigd. ‘Together Possible’ is dan ook met reden onze slogan. Het Fonds voor natuur bij ons geeft burgers bovendien de kans om creatieve ideeën uit te wisselen. ‘We brengen verenigingen met elkaar in contact en hopen dat ze elkaar stimuleren en een heuse burgerbeweging voor natuurbescherming in België zullen vormen’, legt Céline uit.

Eerste editie: schot in de roos

Dat burgers staan te popelen om actie te ondernemen, bewees de eerste editie van het Fonds voor natuur bij ons. We kregen maar liefst 115 inschrijvingen binnen! Een onafhankelijke jury koos 47 laureaten die in 2022 op financiële steun konden rekenen, tot 5.000 euro per project. Zo ging het volledige budget – 200.000 euro – naar lokale natuurprojecten uit heel België.

Eetbaar bos

Forest Farm was een van die laureaten. De vzw legde in Asse (Vlaams-Brabant) een eetbaar bos aan voor duurzame voeding, en kreeg 5.000 euro. In het eetbare bos staan fruitbomen die voor schaduw zorgen, die andere gewassen beschermen en die koolstof opvangen. Dat alles zonder meststoffen en zonder externe aanbreng van water en compost. Met resultaat: ook tal van diersoorten (van insecten en amfibieën tot vogels en zoogdieren) vonden hun weg naar het bos.

Familie bevers

Een ander voorbeeld uit de vorige editie: een natuurreservaat voor bevers in de Ardense valleien. Omdat de wilde rivierzones die bevers nodig hebben erg schaars zijn, kocht een vzw een privéterrein aan in de buurt van Houffalize (provincie Luxemburg). Dat terrein van 1,4 hectare dreigde voor de jacht gebruikt te worden, maar is nu dus een reservaat voor een familie bevers.

Beverdam in het beverreservaat

Handen uit de mouwen voor het kanaal

Ook projecten in de stad maken trouwens kans op steun. Zo mocht de Brusselse vzw Canal it Up vorig jaar 5.000 euro bijschrijven. De organisatie wil de waterkwaliteit van het kanaal verbeteren in het centrum van de stad. Vrijwilligers varen het kanaal af met kajaks om er de viezigheid uit scheppen. Een proper, plasticvrij Brussels kanaal, waar plaats is voor meer natuur en biodiversiteit, is hun doelstelling.

Minireportage

Wil je de laureaten zelf aan het woord zien en horen over hun project en de steun van het Fonds voor natuur bij ons? Bekijk dan de minireportage hieronder.

Nu is het aan jou!

Misschien had je al een geweldig idee om de natuur in jouw buurt te doen bloeien. Misschien inspireerden de voorbeelden hierboven je. In elk geval: we kunnen niet wachten om te lezen wat jij wilt doen voor onze natuur!

Wat zijn de criteria?

Het doelpubliek van 'Fonds voor natuur bij ons'? Lokale, kleinschalige projecten van vzw’s, feitelijke verenigingen en coöperaties. We willen burgerinitiatieven steunen met een concrete en positieve impact op de lokale natuur. Heb jij een project in gedachten rond:

  • natuur en biodiversiteit
  • landbouw
  • vervuiling, of
  • droogte en klimaat?

Vertel het ons! Je kan je projectvoorstel indienen tot en met vrijdag 22 september 2023. Meer info? Surf snel naar onze webpagina met de projectoproep.