Fantastisch nieuws voor de vaquita

Fantastisch nieuws voor de vaquita

Op vrijdag 30 juni kondigde de Mexicaanse overheid het onmiddellijk en permanente verbod op kieuwnetten aan in de Golf van Californië. Deze netten zijn de grootste doodsoorzaak voor de laatste vaquita’s, die erin verstrikt raken en zo verdrinken. Deze beslissing van de Mexicaanse overheid geeft nieuwe hoop voor het overleven van deze diersoort.

De vaquita, ook ‘panda van de zee’ genoemd door zijn opmerkelijke huidmarkeringen, balanceert op de rand van uitsterving, met nog slechts 30 individuen in leven. Deze populatie is de laatste jaren sterk achteruitgegaan door illegale visserij met kieuwnetten, de enige gekende bedreiging voor de soort.

De Chinese appetijt voor zwemblazen van de totoaba nekt vaquita

De onwettige kieuwvisserij in de Golf van Californië wordt grotendeels aangedreven door de vraag naar de zwemblaas van de totoaba, een andere bedreigde soort die endemisch is voor de regio. De meerderheid van de zwemblazen wordt verhandeld in China, waar men gelooft dat ze medicinale eigenschappen hebben. Aangezien de meeste zwemblazen via de VS in China terecht komen, dringt WWF er dan ook bij de Amerikaanse en Chinese regeringen op aan om samen te werken met Mexico om het illegale transport en de verkoop van totoabaproducten te stoppen.

Een regio van onschatbare waarde

De Golf van Californië wordt sinds 2005 erkend als een van de meest biologisch unieke mariene regio's op aarde door de UNESCO. De gezondheid van het gebied is van vitaal belang voor zowel de mariene soorten als voor de lokale economie, die sterk afhankelijk is van de visserij.

Uw steun maakte het verschil

Op 9 mei lanceerde WWF een online actie die mensen wereldwijd uitnodigde om de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto te vragen dringend actie te ondernemen om zeldzame soorten zoals de vaquita en ook het levensonderhoud van de lokale bevolking in de Golf van Californië te beschermen. Meer dan 220 000 mensen hebben onze oproep beantwoord en hebben zo deze overwinning voor de vaquita en de Golf van Mexico waar gemaakt. We willen iedereen dan ook van harte bedanken voor hun engagement!