Bemoedigende tekenen op deze Wereldneushoorndag

Bemoedigende tekenen op deze Wereldneushoorndag

Malawi toont bemoedigende tekenen voor de toekomst van de zwarte neushoorn in het land. Deze ernstig bedreigde diersoort werd, met steun van WWF, verplaatst en verspreid over drie beveiligde parken in Malawi om hen de beste kans te geven te gedijen. Elk van deze succesvolle projecten laten zien dat het mogelijk is de situatie echt te verbeteren door samen te werken.

 

Bekijk de overplaatsing van de neushoorns in Malawi

Op deze Wereldneushoorndag, 22 september 2020, meldt Malawi bemoedigende tekenen van een groeiende populatie zwarte neushoorns. Het land is goed geplaatst om opnieuw een bolwerk te worden voor het behoud van deze ernstig bedreigde diersoort.

In november 2019 werden 17 zwarte neushoorns vanuit Zuid-Afrika naar Liwonde National Park in Malawi overgevlogen. Dit was de eerste grensoverschrijdende overdracht van zwarte neushoorns tussen deze twee staten. Een delicate en ambitieuze operatie, maar met succes bekroond dankzij de vruchtbare samenwerking tussen African Parks, beheerder van het Nationaal Park Liwonde, de regeringen van de twee landen en natuurbeschermings-ngo's zoals WWF-België.

WWF rhino 02

Vervolgens wisselden de Nationale Parken Liwonde en Majete in Malawi individuen uit om de genetische diversiteit van neushoorns te verbeteren.

Zwarte neushoorns doen het goed in Malawi

Sinds ze aankwamen, bijna een jaar geleden, zijn de neushoorns goed geacclimatiseerd en werden er vier nieuwe baby's opgemerkt, twee in Liwonde en twee in Majete. Dit suggereert dat het aantal neushoorns in deze veilige reservaten zal blijven toenemen.

Bekijk de overplaatsing van de neushoorns in Malawi

Om het hoofd te bieden aan de dreiging van stroperij voor hun hoorns, hebben Liwonde en Majete krachtige maatregelen genomen om de veiligheid van neushoorns te waarborgen, waaronder bewaking vanuit de lucht, dagelijkse patrouilles van eco-bewakers en de installatie van state of the art technologie om te allen tijde real-time tracking van elke neushoorn mogelijk te maken.

WWF rhino 01

Waarom Malawi?

Omdat hun verspreidingsgebied in Afrika beperkt is en het aantal zwarte neushoorns in het wild is teruggebracht tot minder dan 5.500, zijn overdrachten naar goed beschermde gebieden essentieel om populaties een kans te geven om te herstellen.

Malawi is in dit opzicht een voorbeeld van goed beleid. In de afgelopen jaren heeft de Malawische regering visionaire maatregelen genomen om de bescherming van de natuurlijke hulpbronnen en beschermde gebieden te waarborgen, waardoor het land een van de belangrijkste natuurbeschermingsbestemmingen van Afrika is.

Toen de ngo African Parks in 2015 het beheer overnam van drie Malawische parken (Majete, Liwonde en Nkhotakota), leefden in de parken geen karakteristieke dieren meer en was het gebied bezaaid met duizenden vallen. Dankzij een beter nationaal beleid, de instelling van een nauwgezette dierbewaking, heroplevend toerisme (vóór COVID-19) en meer harmonieuze samenwerking met lokale gemeenschappen, evolueren de parken naar een voorbeeldige status.

Bekijk snel de video van dit ambitieuze project dat hoop geeft op deze Wereldneushoorndag.