90% bevolking wil een wereldwijd akkoord tegen plastic vervuiling!

90% bevolking wil een wereldwijd akkoord tegen plastic vervuiling!

Tegen 2050 zal er vier keer zoveel plastic in de oceaan zitten als we blijven vervuilen zoals we nu doen. Maar de mensen zijn zich tenminste bewust van de ernst van de situatie. WWF heeft een enquête gehouden in 28 landen, waaronder België. Uit de resultaten blijkt dat negen van de tien mensen een wereldwijd verdrag willen om plasticvervuiling tegen te gaan. Alle ogen zijn dus gericht op de Milieuvergadering van de Verenigde Naties, die begin maart plaatsvindt.

Iedereen zag al eens de beelden van dode zeevogels met plastic stukjes in hun maag of van zeeschildpadden en andere zeedieren gevangen in plastic afval. Of nog, de beelden van zee-kreken of riviermondingen die vol drijven met lege plastic flesjes, zakjes, sigarettenpeuken en andere rommel.

Plastic vervuiling is een groot probleem. Dat werd onlangs nog eens bevestigd door een samenvatting, gemaakt in opdracht van WWF, van ruim 2900 recente studies. Daaruit bleek dat het afval in de oceaan nog zal verviervoudigen tegen 2050 als we aan hetzelfde tempo nieuwe plastic producten blijven bijmaken. Grote concentraties van zogenaamde ‘microplastics’, dat zijn heel kleine deeltjes van uiteengevallen plastic, vergiftigen nu reeds de Middellandse zee, de Oost-Chinese zee en het Arctische zee-ijs. Visbestanden raken daardoor massaal vergiftigd en op die manier krijgen wij het spul ook binnen. In 2019 voerden we reeds een opgemerkte zomercampagne met een oproep aan Belgische toeristen om hun goede gewoonten rond plastic verpakkingen mee te nemen naar hun vakantie aan de Middellandse zee.

Mensen beseffen echter de ernst van de situatie, in ons land en overal ter wereld: dat blijkt uit een enquête gehouden in 28 landen waaronder België. Bijna 90% van alle respondenten vinden het belangrijk dat er een internationaal akkoord komt dat de wereld op weg zet naar een circulaire economie en een einde van de vervuiling tegen 2030.

Op 1 en 2 maart 2022 komen de regeringen van de wereld samen bij de Verenigde Naties. Ze gaan de mogelijkheid van zo’n internationaal akkoord bespreken. Om druk te zetten op de landen lanceerde WWF een grote petitie. Reeds meer dan 2 miljoen mensen ondertekenden. Ook jij kan je stem laten horen!

Ontdek onze plannen tegen de plastic vervuiling en teken de petitie!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF