5 manieren waarop haaien en roggen zorg dragen voor onze planeet.

5 manieren waarop haaien en roggen zorg dragen voor onze planeet.

Het is Shark Awareness Day, een dag die deze fascinerende dieren hebben verdiend door hun cruciale werk voor het welzijn van onze planeet. Het perfecte moment dus om ze eens in de kijker te zetten. Dat doen we aan de hand van 5 ongelooflijke manieren waarop haaien en roggen de wereld vooruithelpen, van het tegengaan van klimaatverandering tot het beschermen van zuurstofbronnen voor onze planeet.

 

Klimaatactivisten van de oceaan

WWF shark 01

Je zal ze niet snel aantreffen in een klimaatmars, maar wist je dat tijgerhaaien in West-Australië ook meehelpen in de strijd tegen de klimaatverandering? Door rond te zwemmen in de ondiepe zeegrasvelden zorgen ze ervoor dat andere zeedieren, zoals schildpadden en doejongen, niet te lang of te veel kunnen grazen. Met dikker en rijker zeegras tot gevolg, beschermt de tijgerhaai de oceaan tegen klimaatverandering, want zeegras vangt tot wel 35 keer meer koolstof op uit de atmosfeer dan tropische regenwouden. 

Architecten van de bodem 

WWF shark 03

De grote bodembewoners zoals pijlstaart- en koeneusroggen zijn heuse ingenieurs. Met hun unieke manier van foerageren , bouwen ze mee aan natuurlijke woonplaatsen voor kleinere ongewervelde dieren. Zwevend over zanderige zones, graven ze in het zand op zoek naar eten. Zo halen ze heerlijke snacks boven voor zichzelf en helpen ze ook andere zeedieren om voedsel te vinden. Van koraalvisjes op de bodem langs de paardmakrelen tot de zeevogels aan de oppervlakte zoals aalscholvers. Sharing is caring hé! 

Diepzeeduikende tuinmannen

WWF shark 04

Grote, diepzeeduikende haaien en roggen kunnen fytoplankton (microscopische waterorganismen zoals algen, wieren en bacteriën) helpen groeien. Dat doen ze simpelweg door zich te verplaatsen tussen de diepste lagen van de oceaan en de oppervlakte. Een bepaald soort duivelsrog duikt zelfs tot wel 2.000 meter diep. Dat is bijna 2,5 keer dieper dan de hoogte van het hoogste gebouw ter wereld! Ze duiken naar beneden om zich te voeden, om vervolgens naar het oppervlak terug te keren en zich daar te ontlasten, waardoor ook de nodige voedingsstoffen doorheen de oceaan reizen. Zonder die essentiële nutriënten zou fytoplankton, de basis van verschillende mariene voedselwebben, niet kunnen groeien. Daar zouden zelfs jij en ik de gevolgen van merken tot in onze eigen longen. Fytoplankton produceert namelijk de helft van alle zuurstof ter wereld. Dus bij elke ademhaling die je neemt, denk je maar aan onze diepzeeduikende tuinmannen: haaien en roggen. 

Toeristische zee-sterren 

WWF shark 06

Dierenliefhebbers dromen van olifanten, leeuwen en gorilla’s in het wild. Voor velen van hen gaat die liefde nog dieper, tot ver onder water. Kunnen zwemmen met haaien en roggen staat steevast in de top 5 van hun bucketlist. Met deze droom voor ogen, reizen jaarlijks om en bij de 600.000 duikers de wereld rond om deze indrukwekkende wezens in hun natuurlijke omgeving te kunnen bewonderen. In 2014 bracht het haaientoerisme in Australië minstens AU$ 47 miljoen in het laatje. Ook de economie van de Malediven, een kleine eilandengroep in Zuid-Azië, draait op toerisme met duiken en snorkelen op kop als populairste toeristische activiteiten. Dit bracht in 2016 meer dan US$ 65 miljoen op voor de lokale economie, wat direct bijdroeg aan de duikindustrie, maar ook aan vele andere sectoren. Uit een bevraging bleek zelfs dat 74% van de reizigers de Malediven bezocht om te duiken en gepassioneerde haaienduikers zeiden dat ze niet terug zouden keren als er geen levende haaien meer te bewonderen zouden zijn. 

De kringloop van het zeeleven

 WWF shark 07

Lang nadat ze aan natuurlijke oorzaken overlijden, blijven haaien en roggen een enorme meerwaarde bieden voor de ecosystemen onder de zeespiegel. Wetenschappers die videomateriaal van de zeebodem aan de kust van Angola analyseerden, ontdekten dat de karkassen van een dode walvishaai en grote roggen op een diepte van 1.200 meter hele gemeenschappen van diepzee-aaseters voeden. 

Onze superhelden zijn niet onsterfelijk

Er is geen ontkennen aan dat we onze haaien en roggen niet kunnen missen! Maar helaas verliezen we er jaarlijks tot wel 100 miljoen door een gebrek aan controle op de vangst ervan, overbevissing en ongewenste bijvangst. Met het gevolg dat nu 30% van alle 1.200+ soorten met uitsterven wordt bedreigd. Zonder concrete maatregelen, en onze hulp zullen sommige van onze blauwe superhelden, die al rondzwemmen sinds het dinosaurustijdperk, voorgoed verdwijnen… Dat kunnen we niet laten gebeuren! Jouw dagelijkse keuzes kunnen deze dieren meer helpen dan je denkt, zelfs al leef je ver weg van de oceaan. Neem tijdens deze Shark Awareness Day de tijd om te ontdekken wat jij kan doen om te helpen. Zo zorg jij ervoor dat haaien en roggen ons allemaal kunnen blijven helpen.