157 nieuwe soorten ontdekt in het Mekong-stroomgebied in 2017

157 nieuwe soorten ontdekt in het Mekong-stroomgebied in 2017

Een vleermuis die uit boys band *NSYNC uit 1990 lijkt te zijn geplukt, een gibbon met een naam uit Star Wars en een pad die zo uit Midden-aarde zou kunnen komen... Het zijn slechts een paar van de 157 soorten die recent werden ontdekt in het Mekong-stroomgebied en in 2017 werden beschreven door wetenschappers wereldwijd. Het rapport, New Species on the Block, beschrijft 3 zoogdieren, 23 vissen, 14 amfibieën, 26 reptielen en 91 plantensoorten die werden ontdekt in Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam door dappere wetenschappers die de jungles, bergen, rivieren en graslanden van de regio in trokken.

 

Dat er 157 soorten werden ontdekt in 2017, betekent dat er iedere week gemiddeld drie nieuwe soorten worden gevonden in deze streek. Negenendertig nieuwe soorten werden ontdekt in Myanmar. Er is dus hoop dat nu het land zich openstelt voor veldonderzoek en natuurbehoud er in de toekomst nog veel meer soorten zullen opduiken. Vietnam herbergde 58 nieuwe soorten, Thailand 35, Laos 24 en Cambodja 8. 

WWF mekong gallery01

Enkele van die nieuwe soorten:

  • Een vleermuis met een 'kapsel' dat lijkt op de legendarische gebleekte punten van Lance Bass van de band *NSYNC, ontdekt in de sub-Himalayahabitat van het Hkakabo Razi-woud in Myanmar.
  • Een pannenkoekvormige meerval, gevonden in het snelstromende, koude water in het afgelegen wildreservaat van Hponkan Razi in Myanmar.
  • Een bamboesoort uit de Cambodjaanse Kardemombergen, met een unieke, bolvormige onderkant. Ze groeit langs wegen, waardoor het risico op kappen groot is.
  • Een piepkleine pad met scherpe hoorns die naar een elf werd vernoemd omdat hij werd ontdekt in een mistig, bergachtig en met mos bedekt 'elfenbos' in Vietnam. Zijn habitat en ooglidhoorns inspireerden sommigen tot de naam 'Pad uit Midden-aarde'.
  • Een pas ontdekt Thismia-plantje uit Laos dat al met uitsterven is bedreigd omdat in zijn habitat kalksteen wordt ontgonnen.
  • Een gekko met bladvormige tenen, ontdekt in Khao Sam Roi Yot of de 'berg van driehonderd pieken' in Thailand, met twee opvallende 'racestrepen' van zijn snoet tot aan het puntje van zijn staart.
  • De modderslang uit Myanmars Salween-rivierbekken, bedreigd door de bebouwing van haar habitat en de uitbreiding van de landbouw.
  • Gibbon Skywalker Hoolock, een van de 25 meest bedreigde primaten op de planeet.

WWF mekong gallery02

'Er zijn nog veel meer soorten die wachten tot ze ontdekt worden, en helaas nog veel meer die verloren zullen zijn gegaan vóór dat gebeurt', vertelt Stuart Chapman, WWF Directeur Conservatie voor de Aziatisch-Pacifische regio. 'Maar zo hoeft het niet af te lopen. Door wilde soorten grote reservaten te geven en nog meer inspanningen te doen om de illegale handel in wilde soorten een halt toe te roepen, kan de uitzonderlijke diversiteit aan wilde dieren en planten in de Mekong-regio al aanzienlijk worden beschermd.'

Dr. Evan Quah van Universiti Sains Malaysia vindt dat de ontdekking van een nieuwe slangensoort door zijn team bewijst dat het Salween-rivierbekken in Myanmar een regio met een rijke, miskende diversiteit is.'Hij is ervan overtuigd “dat met meer grondige onderzoeken er nog veel meer soorten die nieuw zijn voor de wetenschap vallen te ontdekken [hier].'

WWF mekong gallery03

Volgens het meest recente Living Planet Report van WWF is de wereldwijde populatie wilde soorten de voorbije 40 jaar met 60% geslonken. In het Groot Mekong-stroomgebied is die achteruitgang waarschijnlijk nog veel erger gezien de grootschalige vernieling van habitats en het stropen op industriële schaal in veel delen van de regio.

Op de markten van de ‘gouden driehoek’, waar Thailand, Myanmar, Laos en China samenkomen, worden bedreigde soorten vaak openlijk verkocht of vervoerd naar buurlanden met een grote consumentenvraag naar producten op basis van wilde dieren of planten, zoals China en Vietnam.

WWF mekong gallery04

Maar er is gelukkig ook goed nieuws. In Myanmar is de handel in wilde dieren en planten in de regio Yangon nu illegaal, terwijl in Laos een nieuwe verordening van de Eerste Minister over de handel in wilde soorten en de uitvoering ervan heeft geleid tot een grotere inbeslagname van producten op basis van wilde dieren of planten. Met een recent verbod op ivoor in China komt er waarschijnlijk wel een verschuiving op de ivoormarkt en zullen toeristen en handelaars meer druk gaan zetten op de wilde dieren en planten van het Mekong-stroomgebied.

'Iedere nieuwe ontdekking kost bloed, zweet en tranen', zegt Chapman. 'Maar het is een race tegen de klok om een nieuwe ontdekking bekend te maken zodat er stappen kunnen worden ondernomen om ze te beschermen voor het te laat is.'