14 welpjes vinden dit jaar een onderkomen in het berenweeshuis

14 welpjes vinden dit jaar een onderkomen in het berenweeshuis

Het opvangcentrum voor berenwelpen in Roemenië, ondersteund door WWF, heeft dit jaar al 14 welpen opgevangen die moederloos werden gevonden. Een ongewoon hoge toestroom zo vroeg op het jaar. Oorzaak? Een milde winter die de welpen eerder dan normaal ter wereld bracht, evenals grote verstoringen die plaatsvonden in de buurt van de berenholen.

Doorgaans worden er tussen februari en juli tien à twaalf welpen gevonden en opgevangen in het opvangcentrum voor berenwelpen in Roemenië. In mei 2021 stond de teller al op 14.

De meeste welpen worden aangetroffen in een ver gevorderd stadium van uitdroging of onderkoeling. Dit jaar hebben we, ondanks hun bijzonder moeilijke start van het leven, goede hoop: de veertien kleine beertjes houden allemaal vast aan het leven. En dat mede dankzij de steun van onze sympathisanten.

Gombotz

De eerste welp van 2021 kwam aan op 22 februari. Toen we het beertje vonden, was hij alleen, midden in een bos in de bergen. Zijn moeder was waarschijnlijk gevlucht door het rumoer veroorzaakt door houtkapwerkzaamheden die net in het gebied waren gestart. Ondanks een werkonderbreking en een wachttijd van een paar dagen, is de berin nooit teruggekomen. Na een aantal dagen in het warme huis van Leo (de beheerder van het weeshuis) te hebben doorgebracht, herstelde het koortsige welpje. Hij is nu weer in topvorm en kreeg de naam ‘Gombotz’, een typisch Hongaars dessertje.

Béla … en nog 12 andere

Ongeveer anderhalve maand later kreeg Gombotz gezelschap van een andere welp, Béla. Dit kleine mannetje werd in erbarmelijke staat gevonden in de streek van de Varghis-kloof. Hij werd opgepikt en verzorgd door ‘Vets4Wild’ voordat hij naar het weeshuis werd overgebracht, waar hij nu veilig kan opgroeien.

Later in april werden nog zes welpen binnengebracht, gevonden in verschillende regio's van het land. En in de eerste helft van mei volgden er nog zes.

De oudere welpen stellen het goed

De oudere welpen, die vorig jaar aankwamen, zijn de winter goed doorgekomen. Ze ontwaakten met een grote eetlust uit hun winterslaap. De immer hongerige beertjes krijgen nu extra fruit, nadat ze al het natuurlijk beschikbare voedsel in hun verblijf hebben opgegeten. Vanaf de herfst zullen de oudere welpen, die zo’n 24 maanden in het opvangcentrum hebben doorgebracht, klaar zijn om hun leven in het wild te hervatten.

Een drukke lente

Deze lente is het druk in en rond het berenweeshuis: Leo en Gabriel werken hard om honderden meters elektrische afrastering te herstellen die de welpen beschermen tegen gevaren van buitenaf. Ook zijn ze van plan een kabelbaan te bouwen die voedsel naar de grotere welpen kan brengen om elk contact met mensen te vermijden.

Tegelijkertijd wordt er een verwarmd verblijf gebouwd waar de verzwakte welpen die in de koudste periode van het jaar aankomen, tijdelijk kunnen worden gehuisvest.

Dit alles dankzij u!

Al deze inspanningen hebben uw steun nodig. Samen kunnen we de berenweesjes, die het nooit zouden hebben overleefd zonder jouw steun, en het ononderbroken werk van Leo en Gabriel, alle kansen geven. Samen kunnen we ook de meer dan 300 000 hectare oude en oerbossen en oude bossen in het groene hart van Europa beschermen en de biodiversiteit die er zich sinds duizenden jaren ontwikkelt, in stand houden. Dank aan jou, en dank aan Leo en Gabriel.

Wil je graag bijdragen aan de redding en ontwikkeling van de berenweesjes?
Adopteer symbolisch een beer en geef ons de middelen om bruine beren en hun leefgebied te beschermen.