Recordtransport sojabonen komt Europa binnen terwijl de ontbossing in Brazilië toeneemt

Recordtransport sojabonen komt Europa binnen terwijl de ontbossing in Brazilië toeneemt

Brussel, 10 Juni 2020- Een vrachtschip met meer dan 100.000 ton sojabonen - de grootste lading sojabonen die ooit de EU is binnengekomen - is net aangemeerd in Amsterdam. De "Pacific South", die vanuit Paraná, Brazilië vertrok, bevat sojabonen die op ongeveer 40.000 hectare1  - het equivalent van meer dan 80.000 voetbalvelden – zijn geteeld van land dat ooit bos of grasland was. Deze gronden zijn inmiddels vrijgemaakt voor gewassen die vaak voedsel produceren voor de Europese markt, waarvan een groot deel wordt gebruikt als veevoer. 

Hoewel het mogelijk is dat veel van deze sojabonen afkomstig zijn van land dat lang geleden is omgevormd tot landbouwgrond, kunnen Europeanen er niet zeker van zijn dat de export van sojabonen naar de EU geen verband houdt met recente ontbossing of ecosysteemconversie. Er is momenteel geen Europese wetgeving die garandeert dat de invoer van sojabonen en andere grondstoffen vrij is van ontbossing, wat betekent dat de Europese consument het risico loopt onbedoeld producten te consumeren die bijdragen tot de vernietiging van tropische bossen, savannes en graslanden.  

Welke verantwoordelijkheid draagt België? 

Volgens ons onderzoek over geïmporteerde ontbossing heeft België een gigantische voetafdruk buiten zijn grenzen. Ons land importeert gemiddeld 2,5 miljoen ton sojabonen per jaar, waarvan 64% afkomstig is van landen met een hoog risico op ontbossing, met Brazilië (651.000 ha), Argentinië (525.000 ha) en Paraguay (111.000 ha) op kop. In 2018 had 36% van de soja die gebruikt werd om landbouwhuisdieren te voederen in België een duurzaamheidscertificaat, vergeleken met 48% in 2013. 

Béatrice Wedeux, beleidsmedewerker bossen bij WWF-België: “Zonder het te weten consumeren Belgen vlees- en zuivelproducten van dieren die gevoed worden met sojabonen geteeld op ontbost land in Brazilië. De EU heeft geen regelgeving om de invoer van sojabonen uit ontboste gebieden te voorkomen. De vernietiging van natuurlijke ecosystemen stoot aanzienlijke hoeveelheden CO 2 uit en heeft een enorme impact op de biodiversiteit van onze planeet en op haar vermogen om klimaatverandering te bestrijden. We hebben sterke Europese wetgeving nodig om de Europese sojamarkt die de natuur vernietigt te sluiten. België moet deze toekomstige wet steunen ". 

Na China is de EU de tweede wereldmarkt voor producten met een hoog ontbossingsrisico. Hoewel de EU minder sojabonen importeert dan China, blijkt uit studies dat onze invoer van sojabonen een groter risico op ontbossing met zich meebrengt. 

Deze zomer zal de Europese Commissie een publieksconsultatie openen over een nieuwe wet om te voorkomen dat aan ontbossing gerelateerde producten de EU-markt binnenkomen.