Gebrekkige afvalverwerking maakt van Middellandse Zee een open riool, concludeert nieuw onderzoek van WWF

Gebrekkige afvalverwerking maakt van Middellandse Zee een open riool, concludeert nieuw onderzoek van WWF

Brussel, 6 juni  2019 – De Middellandse zee verstikt in plastic afval. Nieuw onderzoek van WWF stelt vast dat Mediterrane landen hun plastic afval slecht beheren, waardoor ze de zee steeds meer vervuilen. Negen plaatsen, waaronder belangrijke toeristische bestemmingen, werden geïdentificeerd als de meest verontreinigde gebieden. Bovendien is de import van afval uit andere landen toegenomen sinds in Azië afval geweigerd wordt. Zo is België een van de grootste uitvoerders van plastic afval naar Turkije, een land dat nauwelijks controleert, laat staan recycleert. Daarnaast stijgt de influx van plastic massa in de zee elk toeristisch seizoen met 40%. WWF roept Belgische vakantiegangers op om deze zomer hun goede gewoontes mee te nemen op vakantie.

Elk jaar vloeit er 0,57 miljoen ton plastic de Middellandse Zee in – dat is het equivalent van 33.800 plastic flessen, pér minuut. De plasticvervuiling zal blijven groeien, met een verwachte verviervoudiging van de productie van plastic afval in de regio tegen 2050. Het nieuwe WWF rapport “Stop de Plastic tsunami: hoe mediterrane landen hun zee kunnen redden" komt uit vlak voor Wereld Oceaan Dag op 8 juni. Het evalueert alle mediterrane landen en hun prestaties in de aanpak van plasticvervuiling van productie tot consumptie kritisch. Belangrijke tekortkomingen doen zich voor op alle niveaus en dragen bij tot een zeer inefficiënt, duur en vervuilend plastic systeem. WWF ontwikkelde ook een gedetailleerde routekaart met beleid en initiatieven die de regio en individuele landen moeten implementeren om een ​​duurzame circulaire economie van nul plasticafval te realiseren.

Kustactiviteiten zijn verantwoordelijk voor de helft van het plastic dat de zee binnenkomt. Elke dag verzamelt elke km kustlijn meer dan 5 kg plastic afval. Het Turkse Cilicië heeft de hoogste kustlijnvervuiling in de Middellandse Zee. Tot de meest vervuilde kustlijnen behoren enkele belangrijke toeristische bestemmingen zoals Barcelona, ​​Tel-Aviv, Valencia, de baai van Marseille en de kust van Venetië, dicht bij de Po-rivierdelta. Zwerfvuil voor de kust kost toerisme, visserij en maritieme sectoren ongeveer 641 miljoen euro per jaar.

Om het nog erger te maken, importeren veel landen die al problemen hebben met hun afvalbeheer ook grote hoeveelheden afval. Dit betekent dat kunststoffen die worden ingezameld en geëxporteerd voor recyclage naar deze landen terecht komen op stortplaatsen, in verbrandingsovens of open stortplaatsen. Toen in 2018, China de import van plastic afval beperkte, is Turkije uitgegroeid tot een van de tien wereldwijde importeurs van afval, voornamelijk uit België, het Verenigd Koninkrijk, en Duitsland.

WWF doet een beroep op alle mediterrane regeringen en de EU als onderdeel van de Conventie van Barcelona om een ​​gezamenlijke bindende toezegging en nationale actie te ondernemen om de Middellandse Zee te behoeden voor plasticvervuiling. De volgende vergadering vindt plaats in december 2019 in Napels.

Onze verantwoordelijkheid als toerist

Inwoners en toeristen in rond de Middellandse zee produceren elk jaar meer dan 24 miljoen ton plastic afval. Meer dan de helft van de plastic producten bereikt de prullenbak minder dan een jaar na de productie. De landen in de regio slagen er ook vaak niet in om het afval op een juiste manier te sorteren, waardoor het recyclagesysteem niet werkt. De toestroom van plastic afval in de Middellandse Zee neemt elk toeristisch seizoen met 40% toe.

Koen Stuyck, woordvoerder WWF België: “We roepen iedereen op de internationale petitie te ondertekenen voor een globaal akkoord tegen plastic vervuiling van de oceaan, al meer dan 500.000 gingen u voor. Daarnaast roept WWF iedereen op die deze zomer naar de Middellandse zee trekt, om plastic voor eenmalig gebruik zoveel mogelijk te vermijden. Door een aantal eenvoudige regels in acht te nemen kan iedereen mee helpen om niet enkel de Middellandse zee, maar ook de wereldwijde oceaan schoon te houden.”

 • Laat geen (plastic) afval achter, niet in de natuur maar ook niet in de stad. Een groot deel van het zwerfvuil eindigt in zee.
 • Gebruik geen rietjes, plastic roerstaafjes of wegwerpbekers. Deze plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik gaan doorgaans slechts enkele minuten mee, maar ze hebben honderden of duizenden jaren nodig om af te breken. In die tijd richten ze veel schade aan in het mariene leefmilieu.
 • Neem je eigen drinkbus mee. Informeer ter plaatse of het kraanwater drinkbaar is en vul je drinkbus daarmee.
 • Neem herbruikbare zakken (en zakjes voor fruit en groenten) mee naar de winkel, ook op vakantie. Ook als je plastic zakjes correct weggooit in een openbare vuilbak is dat geen garantie dat ze gerecycleerd worden.
 • Gooi geen sigarettenpeuken en filters op de grond of in de natuur, ook deze vergaan traag en bevatten plastic resten met giftige chemicaliën (arseen (rattengif!), lood, nicotine en pesticiden) die lang in het milieu achterblijven en ook in de mariene voedselketen terechtkomen.

 

Noten aan de redactie :

 • WWF-rapport is hier af te halen.
 • Foto's, infographics en videomateriaal beschikbaar op aanvraag
 • Belangrijke feiten uit het rapport:
  • De 22 landen en gebieden die het Middellandse Zeegebied vormen produceren 10 procent van alle plastic goederen, waardoor het de op drie na grootste plastic producent ter wereld is. De productie van kunststof in alle mediterrane landen stoot jaarlijks ongeveer 194 miljoen ton kooldioxide uit, vergelijkbaar met zes keer de jaarlijkse CO2-uitstoot van Londen.
  • Slechts 72 procent van het kunststofafval wordt beheerd door een gecontroleerde afvalverwerking, waarbij sommige landen beter presteren dan andere.
  • Drie mediterrane landen zijn goed voor twee derde van het gelekte plastic in de natuur: Egypte, Turkije en Italië.
  • Kustactiviteiten dragen ertoe bij dat de helft van het plastic de Middellandse Zee binnenkomt en 30 procent land via rivieren. 80 procent van de plastic vervuiling van de zee in de Middellandse Zee keert terug naar het land binnen een decennium en vervuilt stranden en kusten. Italië en Turkije accumuleren elk jaar de meeste plastic puin langs de kustlijn.
  • Het toerisme verliest elk jaar tot € 268 miljoen aan plastic vervuiling.
  • Afvalophaling blijft een probleem in verschillende mediterrane landen, waardoor 3,6 miljoen ton kunststofafval elk jaar niet wordt opgehaald.
  • 6,6 miljoen ton kunststofafval wordt jaarlijks slecht beheerd. Bijna de helft hiervan is op het conto van Egypte, gevolgd door Turkije, Italië, Algerije en Marokko.
  • Open stortplaatsen en illegale stortplaatsen blijven bestaan, met name in Noord-Afrika.
  • Storten blijft de meest gebruikte methode voor ‘afvalverwerking’ in de meeste landen, en niet alle stortplaatsen voldoen aan de vereiste sanitaire normen.
  • Mediterrane landen hebben in 2016 3,9 miljoen ton afval gerecycleerd, maar de recyclagepercentages variëren in de regio. Bovendien gaat, vanwege materialen van lage kwaliteit, gemiddeld 40% van het verzamelde plastic verloren tijdens het proces. (het rapport houdt geen rekening met dit verlies).
  • Vanaf 2018 is Turkije een van de tien grootste internationale importeurs van afval geworden, voornamelijk afkomstig uit het VK, België en Duitsland.
  • In Europa bedragen de bedrijfskosten voor recyclage van plastic ongeveer € 924 / ton, terwijl de gemiddelde verkoopprijs van secundair plasticmateriaal € 540 per ton bedraagt. Recyclage blijft dus enorm onrendabel.

 

Voor beeldmateriaal of interviews

Koen Stuyck | Press Coördinator & woordvoerder | WWF Belgium | [email protected] | 02 340 09 67 – 0499 70 86 41

 

Over WWF:

 • WWF is een van de grootste en meest ervaren onafhankelijke natuurbehoudsorganisaties ter wereld, actief in meer dan 100 landen en met meer dan 5 miljoen sympathisanten wereldwijd. Het doel van WWF is de generaties na ons een leefbare planeet na te laten. WWF zet zich in voor het behoud van soorten en hun leefomgeving: bossen, waterrijke gebieden en oceanen. Verder werkt WWF mee aan oplossingen voor de vervuiling en verspilling van natuurlijke hulpbronnen en de klimaatverandering.
 • U kan onze persberichten en rapporten terugvinden op http://www.wwf.be/pers
 • Steun het werk van WWF en surf naar www.wwf.be.

EINDE